Desi ce era mai rau pare sa fi trecut, unele tari europene continua lupta cu extrem de nefavorabilele conditii meteorologice – ploi torentiale, vanturi puternice, temperaturi extrem de scazute, cauze a numeroase decese si pagube materiale semnificative.
Inundatii si caderi masive de zapada au afectat si SUA si Canada, dar si state din Orientul Mijlociu si restul Asiei. In nordul Indiei, sute de persoane au murit de frig, urmare a unei scaderi bruste de temperatura. In aceeasi regiune s-a inregistrat zilele trecute prima cadere de zapada din ultimii sase ani.
Dezghetul de inceput de an a adus dupa sine inundatii de proportii in Belgia, Franta, Germania, Portugalia si Marea Britanie. Exista in continuare avertismente potrivit carora mii de locuinte raman in pericol sa fie luate de ape.
In Polonia, 183 de persoane au murit de hipotermie, majoritatea fiind oameni fara adapost, care dormeau in strada. Moscova ramane pe primul loc in topul capitalelor europene in ce priveste numarul celor care au murit de frig: 223 de la inceputul acestui an. De altfel, in capitala rusa oamenii fac haz de necaz. Se spune ca trei sunt lucrurile care se vor intampla cu siguranta in aceasta luna: va ninge din nou, moscovitii vor muri de frig (la propriu), iar presedintele Vladimir Putin va merge, ca in fiecare an, la schi.
Situatia s-a ameliorat cat de cat in Germania. Raurile umflate au inceput de sambata sa se retraga in matca lor. Orase precum Bonn sau Koln au putut astfel sa demareze primele reparatii. Deosebit de afectate raman o serie de sate si orase din vestul, sudul si estul Germaniei, unele dintre ele aflate la peste o jumatate de metru sub apa, motiv pentru care traficul fluvial pe Rin si Dunare a fost suspendat in anumite regiuni, afectand transporturile in intreaga Europa. Vanturile puternice – peste 200 km/h – inrautatesc peisajul german. Bilantul deceselor – cel putin doi morti – este dublat de cel al refugiatilor (mii de persoane).
In Portugalia, linia ferata ce face legatura intre Lisabona si Oporto se afla inca sub ape. Doua poduri au fost luate de valtoare in centrul tarii. Pompierii au avut ceva de furca cu evacuarea locuitorilor din orasul Agueda, dupa ce nivelul apei a ajuns la 1,5 metri. Urmare fireasca a inundatiilor, alunecarile de teren au cauzat distrugerea unei autostrazi in nordul Portugaliei.
Operatiunile de curatare sunt in toi in Belgia, dupa zile de ploi torentiale si inundatii, soldate cu disparitia a doua femei, dintre care una a fost luata de ape sambata.
Si in Marea Britanie apele reintra in matca dupa inundatii ce au afectat sute de locuinte si au condus la inchiderea unor cai rutiere de prima importanta pentru traficul britanic. Mii de persoane s-au aflat la numai un pas de dezastru.
Nordul Frantei a fost afectat, pe rand, de inundatii si ninsori abundente. 300.000 de persoane au ramas fara curent electric, iar Aeroportul parizian Charles de Gaulle a dispus anularea unui numar semnificativ de zboruri. Vanturile puternice s-au manifestat si in estul tarii, unde s-a inregistrat cel putin un ranit. Parisul se afla ieri in stare de alerta, fiind posibila o revarsare brusca a apelor Senei.
Ploile si vanturile puternice au facut ravagii in Cehia, unde copacii au fost doborati, iar alunecarile de teren au afectat pana la limita dezastrului o mica localitate din estul capitalei Praga. Circa 20 de linii ferate au fost inchise. Acelasi lucru s-a intamplat si cu anumite cai fluviale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 27.04.2025, 04:44:33