Home În Lume Extinderea UE, un proces ireversibil doar pentru tarile pregatite

Extinderea UE, un proces ireversibil doar pentru tarile pregatite

DISTRIBUIŢI

Liderii Uniunii Europene au facut, sambata, la incheierea summit-ului european de la Goteborg, un gest in directia tarilor candidate, afirmand ca pot fi incheiate negocierile de aderare -pana la sfarsitul anului 2002-, dar numai cu -tarile care vor fi gata-. Sefii de stat si de Guvern din cele 15 state membre ale UE au ajuns mai usor decat se credea la un consens de tip -semnal-, pe care doreau sa-l adreseze tarilor candidate la aderare. Ei au reafirmat, mai intai, in mod solemn, ca procesul de extindere este ireversibil, in ciuda respingerii de catre irlandezi a Tratatului de la Nisa, si au adoptat un compromis al presedintiei suedeze, evocand, pentru prima data, in mod oficial, -sfarsitul lui 2002- ca data posibila pentru incheierea negocierilor de aderare cu tarile candidate cel mai bine plasate.

Satisfacute de redactarea prudenta a textului final, Franta si Germania l-au acceptat in cele din urma, estimand ca nu constituie un angajament cu putere de constrangere din partea Celor 15, aceste doua tari refuzand sa anunte date-limita. Declaratia Celor 15 sporeste conditionarile si arunca asupra tarilor candidate intreaga responsabilitate a succesului negocierilor in curs. Cu conditia ca progresele acestor candidate -sa continue in acelasi ritm-, programul negocierilor cu UE -ar urma sa faca posibila o incheiere a negocierilor pana la sfarsitul anului 2002 pentru acele tari care vor fi gata-, se afirma in text. In acelasi text se arata ca -obiectivul- Celor 15 este de a permite primelor tari sa participe la alegerile Parlamentului European din 2002, -ca membre- ale UE. In declaratia lor finala, Cei 15 au mai confirmat si angajamentul lor privind -ratificarea rapida- a Protocolului de la Kyoto privind limitarea emisiilor de gaze cu efecte de sera. Ei au insarcinat Comisia Europeana cu pregatirea unei propuneri de ratificare -inainte de sfarsitul lui 2002-, in ciuda refuzului american de a face la fel. UE se va angaja, de asemenea, -sa actioneze in asa fel incat sa asigure cea mai mare participare posibila a tarilor industrializate, pentru a permite intrarea in vigoare a protocolului, pana in 2002-. Totodata, sefii de stat si de Guvern din cele 15 state membre si-au afirmat dorinta comuna de a lupta contra proliferarii rachetelor balistice.

Confruntarile cu manifestantii ostili globalizarii au continuat. Fortele de interventie ale Politiei au retinut, sambata, zece persoane in centrul orasului, in timp ce mii de persoane se aflau intr-un parc, pentru a participa la o manifestatie contra summit-ului european. Ziua de vineri a fost marcata de violente grave, care s-au soldat cu sute de arestari si cu ranirea a 40 de persoane, dintre care una se afla in stare critica, fiind impuscata in zona pieptului de un politist.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.