DISTRIBUIŢI

Fitch a revizuit ratingul pe termen lung al României la Negativ de la Stabil și a confirmat IDR la „BBB-”.

Următoarea dată programată de revizuire a ratingului Fitch pentru România este în februarie 2025, dar Fitch consideră că evoluțiile din țară justifică o astfel de abatere de la calendar, iar rațiunea este data de factorii de pondere ridicată.

Incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale: incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate și evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale. Procesul alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria surprinzătoare din primul tur a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străine/ruse. Curtea Constituțională a prelungit și mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie pe 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou președinte.

Parlamentul mai divizat: Alegerile parlamentare, desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale, au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societății românești. Un nou guvern de coaliție pro-european format din patru partide este probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, se vor menține. incertitudine politică ridicată și, în opinia noastră, va întârzia probabil și implementarea măsurilor de consolidare fiscală.

Deficitul guvernamental al României estimat va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste prognoza din luna august de 7,2%, ținta anterioară a guvernului (5% în programul de convergență de primăvară) și rezultatul fiscal de 6,5% în 2023. Deteriorarea fiscală mai mare decât cea așteptată reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și creșterile nefinanțate ale pensiilor preelectorale. Impactul pe întregul an al majorării pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale de anul viitor, făcând consolidarea viitoare și mai dificilă.