Un barbat rugandu-se in genunchi in fata altarului unei mici biserici. Asa incepe un film turnat in 1997 intr-o biserica catolica italiana, insa tot in acest punct se si termina castitatea peliculei, oricum numai cu accente religioase nu. O mireasa la altar si un preot care vine si o poseda pe neasteptate, ar putea parea doar o scena dintr-un film pentru adulti. Problema este ca respectivele cadre, si multe altele similare, au fost filmate chiar in fata unui altar adevarat, al micutei biserici San Vincenzo din Gioia Vecchio, nu departe de Roma, Italia.
Intamplarea a facut ca faptul sa fie descoperit abia acum. Un enorias se uita si el, intr-un moment de relaxare, la film si a recunoscut imaginea bisericii pe care o frecventa saptamanal. Revoltat, a anuntat politia, care a pornit imediat o ancheta. Politistii au vizionat caseta cu imaginile respective si au confirmat faptul ca ceea ce presupusese -denuntatorul- era adevarat. Politistii au pus caseta cu filmul sub sechestru si i-au denuntat procurorilor pe regizor, producatori si actori, cu totii staruri porno de talie nationala sau chiar de dincolo de granitele Italiei, care urmeaza sa fie cercetati penal pentru blasfemie.
Cercetarile efectuate de politie au dus la concluzia ca parohul daduse aprobare pentru filmari, dat fiind ca i se explicase ca se vor trage cateva cadre cu o nunta clasica. In continuare, la filmari nu avusese acces decat personalul angajat pentru productie.
Decret de reabilitare
Dincolo de aspectele lumesti ale intregii povesti, in care cei implicati ar putea plati chiar cu inchisoarea, consecintele sunt foarte grave si in ceea ce priveste ceremoniile oficiate in mica biserica. Conform normelor canonice, toate casatoriile, botezurile si impartasaniile oficiate la acest altar dupa momentul filmarilor trebuie reluate ca sa fie valabile. Si nu sunt putine, este vorba de o perioada de mai bine de cinci ani. Ele au fost anulate de filmarile care intre timp s-au transformat intr-un film intrat legal pe piata.
O a doua varianta de reabilitare a tuturor slujbelor si ceremoniilor oficiate ar fi aceea ca autoritatile catolice sa emita un decret de reabilitare a acestora, ceea ce ar fi mai daunator din punctul de vedere al imaginii Bisericii Catolice. Potrivit dreptului canonic, -toate ceremoniile celebrate dupa orice act scandalos, grav sau antisanctitate echivaleaza cu profanarea locului respectiv-.
Exista deja speculatii conform carora anularea casatoriilor religioase oficiate in respectiva biserica, potrivit dreptului canonic, ar putea fi speculata si in dreptul civil, dat fiind ca Biserica Catolica interzice oficierea a doua casatorii religioase pentru o persoana, in cazul in care divorteaza si apoi se recasatoreste.