Mica tara nordica a reusit sa detroneze cea mai mare economie de pe planeta, evident cea a Statelor Unite, la capitolul competitivitatii sistemului economic. Un clasament in domeniu elaborat cu referire la ultimul an si prezentat la Forumul Economic Mondial de la Geneva plaseaza Finlanda pe primul loc la capitolul in discutie, dupa ce a urmarit de pe locul secund SUA in ultimii ani. Argumentele forte ale economiei finlandeze sunt eficienta institutiilor publice, sanatatea mediului economic si tehnologia de varf din industrie. Au contat in mod evident la caderea SUA pe locul al doilea problemele carora se vad nevoite sa le faca fata dupa momentul de cotitura 11 septembrie.
Pozitia privilegiata a Finlandei tine, dincolo de meritele nationale, si de -atmosfera- din nordul Europei, toate tarile Peninsulei Scandinave situandu-se in topul primelor noua din cele 102 tari luate in calcul. Un argument de natura sa demoleze impresia ca performantele s-ar putea datora in mai mare masura faptului ca Finlanda nu a trecut inca la euro. Mai mult, rezultatele arata ca toate tarile europene s-au ridicat in topul competitivitatii, la aceasta contribuind si introducerea, printre indicii masurati, a cheltuielilor pe care le fac guvernele tarilor de pe lista. Locul cel mai bun la nivelul Europei, 13, il ocupa Germania, o pozitie care s-ar putea dovedi fara ghinion, dat fiind ca, potrivit unui sondaj preluat de -Financial Times-, increderea in economia germana incepe sa creasca la nivelul investitorilor.
In paralel, Comisia Europeana a taiat putin din sperantele de revenire a economiei continentale in ritm mai rapid, apreciind ca la sfarsitul acestui an cresterea economica ce se va inregistra la nivelul zonei euro va fi mai mult simbolica, de aproximativ 0,3%, in 2004 ea urmand sa creasca la 4%. O rata de crestere ce face ca probabila cresterea somajului, numarul de locuri de munca previzionat a se inchide la nivelul acelorasi 12 state din zona euro fiind de 200.000.
Cel mai mare regres la nivelul UE l-a inregistrat Irlanda, situata pe locul 30, care a coborat in clasament din cauza performantelor economice modeste. Ingrijorator este si locul pe care se situeaza Italia, si anume 41, cauzat, spun realizatorii clasamentului, prostului renume al institutiilor sale si nivelului tehnologic, desi Italia reprezinta a patra economie europeana ca marime.
Reformele pentru intrarea in UE, mai mult decat utile
Din Europa Centrala si de Est si statele baltice au fost luate in calcul cele 10 care vor fi primite anul viitor cu arme si bagaje in UE, primele fiind statele baltice, fruntasa fruntaselor fiind Estonia, cunoscut fiind ca stilul practicat in tarile nordice a fost preluat si de catre -rudele- de la Marea Baltica. Specialistii spun ca statele din aceasta zona au fost propulsate in top de reformele la care au fost impinse de aspiratiile de a adera la UE.
Dincolo de Europa, Taiwan si Singapore sunt cel mai bine plasate in topul competitivitatii, pe locul al cincilea, respectiv al saselea, Coreea de Sud a urcat de pe 21 pe 18, iar Japonia a coborat doua locuri. Locul Coreei de Sud se datoreaza in primul rand cresterii increderii publice in oamenii politici care au rezistat cutremurului ce a urmat imenselor scandaluri de coruptie care au ajuns pana la fostul presedinte. China a coborat si ea noua locuri din cauza deteriorarii accentuate a felului in care sunt percepute institutiile publice.