Fondul Monetar Internațional a avertizat, într-un raport dat publicității luni, că încă 23 de milioane de persoane din lume vor trăi sub pragul sărăciei, în cazul unei accentuări a crizei economice din țările bogate și în special în cazul intrării Europei în recesiune.
FMI a realizat această simulare într-un raport transmis statelor sale membre în septembrie și intitulat „Gestionarea riscurilor pentru creștere și șocurilor prețurilor materiilor prime mondiale: vulnerabilități și provocări politice pentru țările cu venituri mici”.
Potrivit calculelor, dacă în 2011 creșterea economică mondială este de 2,6%, iar în 2012 de 2,4%, din cauza șocurilor pentru conjunctura financiară în unele țări avansate și a unei recesiuni în Zona euro, aceasta va avea repercusiuni puternice asupra sărăciei.
„Încă 23 de milioane de persoane din țările cu venituri mici ar putea fi împinse spre sărăcie până în 2012, în acest caz”, au scris economiștii instituției.
Cele mai multe victime trăiesc în Africa, Asia și Pacific.
FMI a luat în calcul definiția persoanei sărace formulate de Banca Mondială – o persoană care trăiește cu 1,25 dolari pe zi sau mai puțin.
Pe de altă parte, Fondul Monetar Internațional a avertizat marți că sistemul financiar din China este expus datoriilor neperformante, unui boom al creditelor nereglementate și prăbușirii prețurilor în sectorul imobiliar, solicitând aplicarea unor reforme de mare amploare.
China este una din cele 25 de țări cu importanță sistemică care și-a dat acordul pentru evaluări obligatorii cel puțin o dată la cinci ani, a subliniat FMI, care publică o listă cu 29 de recomandări privind modalitatea în care țara își poate ameliora sistemul financiar.
De asemenea, criza datoriilor din Europa a majorat șansele ca SUA să intre în recesiune, o contracție economică fiind probabilă la începutul lui 2012, se arată într-un studiu realizat de Banca Rezervei Federale din San Francisco. O analiză a principalilor indicatori economici sugerează că există șanse crescute de recesiune la finele acestui an sau la începutul anului următor, urmând ca șansele de recesiune să se diminueze după a doua jumătate a lui 2012, se arată în studiu. ?óÔé¼?¿Estimarea riscurilor făcută de oficialii Fed este mult mai pesimistă decât cea a multor economiști privați. Un sondaj Reuters arată că economiștii de pe Wall Street cred că există 30% șanse ca SUA să intre în recesiune anul următor, în scădere față de 35,5% în urmă cu o lună.
Georgiana Moroșan