Home În Lume Forta de reactie rapida europeana, pana la sfarsitul anului

Forta de reactie rapida europeana, pana la sfarsitul anului

DISTRIBUIŢI

Ministrii europeni ai apararii erau asteptati aseara sa anunte un compromis in privinta crearii fortei de reactie rapida a Uniunii Europene pana la sfarsitul acestui an, pe fondul unor asteptate critici ale Marii Britanii in legatura cu o presupusa lipsa de oportunitate a acestui anunt pe fondul capacitatii militare limitate a viitoarei organizatii.

Forta de reactie rapida a UE ar urma sa fie formata din 60.000 de persoane, principalul sau scop fiind misiunile de mentinere a pacii pe continent in cazul unor eventuale focare de conflict. Potrivit BBC, era totodata de asteptat ca responsabilii europeni din domeniul apararii sa admita ca dotarea cu echipament militar este inca insuficienta. -Vom anunta o victorie partiala, nu poate fi o victorie totala pentru ca inca ne lipsesc echipamente-cheie-, a declarat un oficial european citat de BBC. Uniunea Europeana a lansat prima sa actiune de mentinere a pacii la inceputul acestui an in Macedonia, dezbaterile pe marginea necesitatii unui astfel de organism fiind initiate dupa constatarea ca in Kosovo a fost nevoie de interventia NATO, puternic sustinuta de Statele Unite. Progresul destul de neasteptat legat de anuntul asteptat aseara pare sa aiba legatura cu recenta criza din Irak, mai exact cu ideea lansata de Franta si Germania privind crearea unei forte militare europene separate de NATO.

De partea cealalta, potrivit -Financial Times-, aliatul cel mai fidel al Statelor Unite in criza irakiana, Marea Britanie, se pregatea deja sa critice momentul lansarii la apa a primei asa-zise armate europene. Ministrul britanic al apararii, Geoff Hoon, era asteptat sa spuna ca forta de reactie rapida -mai are inca multe de facut- pana sa fie in masura sa intervina cu succes. Ca argument, Marea Britanie se pregatea sa faca o lista cu ceea ce lipseste inca Europei in materie de capacitati de aparare, mai exact sa marcheze tintele inca neatinse, cum ar fi intarirea capacitatii de realimentare in aer a aeronavelor militare, lipsa unei aeroflote de mare calibru, rachete de mare precizie, lipsa unor forte speciale, precum si o anumita necoordonare a politicilor din domeniul apararii. Fapt care nu mai trebuie nici macar admis in retorica europeana, de vreme ce la nivelul NATO contributia actuala a tarilor Europei este de mai putin de jumatate din cea a Statelor Unite, iar capacitatea militara, de aproximativ 10% fata de cea americana. In contextul unei previzibile recesiuni economice pe vechiul continent, problema care se pune este nu cresterea fondurilor alocate armatei, ci alocarea lor mai eficienta.

Ministru european de externe

In paralel cu incercarea de coordonare militara la nivel european, Conventia Europeana intrunita in sesiune la Bruxelles a decis crearea unui post de ministru european de externe, ideea fiind puternic agreata de majoritatea membrilor conventiei. Existenta unui singur responsabil diplomatic in relatiile externe ale Uniunii Europene largite este gandita sa previna crize de genul celei irakiene, cand tarile membre s-au situat in tabere diferite in legatura cu interventia militara. Daca graficul stabilit va fi respectat, o decizie urmeaza sa fie luata in iunie, o data cu intrunirea Consiliului European la Salonic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.