-Este cu adevarat ingrozitor faptul ca Blair inca nu crede sau nu intelege ca ceea ce a facut este absolut gresit-. Astfel suna un paragraf din cartea de memorii a fostului director al BBC, Greg Dyke, volum in care autorul il ataca insistent pe actualul premier al Marii Britanii, Tony Blair, facandu-l direct responsabil pentru implicarea tarii in razboiul irakian, dar si pentru atitudinea acestuia fata de BBC. Oficialii din Downing Street au refuzat sa comenteze insa afirmatiile lui Dyke, un purtator de cuvant subliniind totusi ca -Dyke are dreptul la opinia personala. Dar este un punct de vedere pe care noi nu il impartasim-.
Fostul director al BBC considera, in cartea -Inside Story-, ca Blair ori a mintit parlamentul britanic, ori a dat dovada de incompetenta referitor la existenta armelor de distrugere in masa din Irak. Mai mult, Dyke a facut referiri la presiunile la care a fost supusa conducerea BBC de catre oficialii din Downing Street, mentionand ca sase dintre guvernatorii aflati inca la putere l-au fortat sa demisioneze, din cauza -neconconcordantelor intre imaginile prezentate, comentarii si realitatea de fapt-. De asemenea, Dyke a criticat aspru rapoartele Lorzilor Buttler si Hutton, privind razboiul irakian, considerandu-le partinitoare si irelevante.
In acelasi context, Dyke aseamana politica lui Blair cu aceea dusa de Richard Nixon la Casa Alba, fiind de parere ca -istoria nu va fi de partea lui Blair, ea va scoate in evidenta ca intreaga saga nu a fost altceva decat un imens scandal politic-. Se pare ca autorul Dyke se considera tradat de catre premierul britanic, din cauza schimbarii de atitudine de care acesta din urma a dat dovada de-a lungul timpului, transformandu-se dintr-un om sincer, gata sa se puna in slujba intereselor tarii, intr-un politician, la fel ca toti ceilalti, lipsit de scrupule. In plus, Blair -nu a avut bunul simt sa apara in fata cetatenilor sa isi ceara scuze macar-, crede Dyke.
-Acum 10 ani l-am ajutat, intr-o oarecare masura, pe Blair sa devina prim-ministru, donand 5.000 de lire sterline pentru campania sa electorala. Sigur ca ar fi iesit invingator si fara banii mei, dar acum imi pare rau dupa suma investita-, a afirmat Dyke in aceeasi -Inside Story-. In opinia sa, executivul britanic a creat o imagine deformata a realitatii irakiene, manipuland presa si oferind informatii eronate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 29.04.2025, 12:09:54