Home În Lume Franța pune la punct un plan de cenzură a Internetului

Franța pune la punct un plan de cenzură a Internetului

DISTRIBUIŢI

Franța, țara Iluminismului, paradisul rațiunii și al libertăților, pregătește, pas cu pas, un sistem de blocare administrativă a site-urilor web, fără nicio intervenție a justiției. Deputații francezi au votat marți seara, în cadrul comisiei legislative, o propunere de lege care permite blocarea site-urilor care fac apologia terorismului.

Articolul acesta, scrie publicația Le Point, este genul acela de informație pe care orice jurnalist speră să nu o transmită niciodată cititorilor săi. Deputații francezi au votat marți seara în cadrul comisiei legislative o propunere de lege care permite blocarea administrativă a site-urilor care fac apologia terorismului, fără acordul justiției. Adunarea urmează să se pronunțe cu privire la propunerea de lege privind lupta împotriva terorismului într-o ședință de plen, la jumătatea lunii septembrie.

În timp ce scopul, respectiv lupta împotriva terorismului, este lăudabil, măsura propusă de ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, este puternic criticată. Cu câteva ore înaintea votului, o comisie specializată a contestat proiectul, aducând ca argument faptul că blocarea website-urilor este greu de pus în practică. După experiența altor state care au instituit deja cenzura internetului, comisia spune că blocajul poate fi ocolit cu ușurință, fapt adevărat, de altfel, din moment ce utilizarea rețelelor virtuale private (VPN) le permite internauților să se conecteze prin intermediul rețelelor altor state. Serviciile acestea private, care costă puțin însă aduc profituri uriașe creatorilor lor, aparțin deseori unor rețele mafiote.

Utilizarea lor a explodat în Franța, după instalarea Hadopi, numit și “jandarmul pirateriei”. Instrumentele, utilizate de așa numiții cyberdisidenți, le permit acestora să scape de cenzură gratuit și cu un singur clic.

Rezultatul: este foarte dificilă identificarea activităților ilegale. Un alt argument adus de comisie este acela al abuzului blocării, al închiderii din greșeală a unor site-uri care nu au nicio legătură cu terorismul sau pedofilia infantilă, cum s-a întâmplat în Australia. Sunt “măsuri disproporționate și ineficace”, spun organizațiile de apărare a drepturilor la libertatea de exprimare. Acestea propun să primeze măsura de ștergere a conținuturilor considerate periculoase dacă autorii sunt cooperanți, asupra celei de blocare a website-ului. “Adoptarea acestui proiect de lege dovedește acceptarea de către clasa politica a unei atitudini de abandon a puterii judiciare în favoarea puterii polițienești”, mai spun cei care se opun acestui proiect de lege. Mai mult, aceștia, printre care reprezentanți ai Reporters sans Frontieres, atrag atenția asupra faptului că efectul acestui proiect de lege poate fi unul invers, respectiv așa numitul efect Streisand: atunci când vrei cu orice preț să interzici ceva pe internet, rezultatul final este o publicitate nesperată. „Prin urmare, subliniază opozanții proiectului, sperăm ca deputații să-l revadă în septembrie și să trateze atunci Internetul ca pe un spațiu unde e nevoie de aplicarea legilor existente și nu de crearea altora, mai stricte”.

Sursa: Le Point

Sursa foto: clubic.com

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.