In plina criza irakiana, presedintele francez Jacques Chirac gaseste timp pentru o vizita istorica de trei zile in Algeria. Este vorba despre prima vizita oficiala la nivel inalt a unui sef de stat francez dupa ce Algeria si-a cucerit independenta in 1962. Razboiul a incheiat 132 de ani de domnie franceza, a facut un milion si jumatate de victime si a lasat urme adanci de ambele parti ale Mediteranei. Jacques Chirac insusi a servit Franta ca locotenent in acest razboi de independenta, care s-a desfasurat intre 1954 si 1962. Acum, presedintele se intoarce pe pamant algerian pentru a reconcilia cele doua natiuni si este primit cu aplauze si urale.
Mai important insa decat dimensiunea simbolica a acestei vizite este importanta sa economica. Algeria are importante zacaminte de titei, iar Franta este principalul sau partener comercial si intentioneaza sa intareasca si mai mult aceste relatii. In acest sens, Jacques Chirac a semnat ieri cu omologul sau algerian, Abdelaziz Bouteflika, -Declaratia de la Alger-. Cele doua state se angajeaza sa incurajeze investitiile directe franceze in Algeria. Franta sprijina reformele economice pe care Algeria intentioneaza sa le intreprinda pentru a trece de la socialismul de stat la liberalismul de piata. Au fost semnate deja trei conventii de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii algeriene, in valoare totala de 61 milioane de euro. Prin vocea presedintelui sau, Franta s-a angajat si sa contribuie financiar la proiecte de infrastructura si de dezvoltare in Algeria, dar si la procesul de privatizare. Si, pentru a demonstra ca ia totul in serios, Jacques Chirac a luat cu el in vizita din Algeria reprezentanti ai principalelor companii franceze, printre care TotalFinaElf, Alstom sau Airbus.
In plus, vizita presedintelui Chirac are si o puternica nuanta politica. Are loc dupa momentul 11 septembrie 2001, de cand Statele Unite au inceput sa patrunda agresiv, economic si politic in nordul Africii, regiune considerata de mult timp domeniul exclusiv al Frantei. Acum, Parisul contraataca folosindu-se si de pozitia pacifista pe care o promoveaza in criza irakiana, atitudine care a intarit popularitatea lui Jacques Chirac in statele din nordul Africii. Presedintele francez nu a pierdut ocazia pentru a cere sprijinul autoritatilor algeriene in aceasta privinta. -Folosirea fortei nu poate sa constituie decat ultima resursa la care sa apelam-, a intarit Jacques Chirac. -Declaratia de la Alger- inseamna si inceputul unei relatii politice privilegiate dintre Franta si Algeria. Cele doua tari au decis sa se intalneasca anual, la nivel de presedinti, si semestrial, la nivel de ministri ai afacerilor externe.
Relatiile de cooperare dintre Franta si Algeria merg chiar mai departe de cooperarea economica si politica. In ceea ce priveste colaborarea culturala, tehnica si stiintifica, cele doua state intentioneaza sa profite la maximum de pe urma organizarii Anului algerian in Franta. Acestea intentioneaza sa creeze un Inalt consiliu franco-algerian pentru cooperare universitara si cercetare. In domeniul circulatiei persoanelor, angajamentele luate raman deocamdata mai mult simbolice. Cele doua parti -se angajeaza sa favorizeze circulatia cetatenilor algerieni in Franta si a celor francezi in Algeria-. Simbolism care a scos insa in strada jumatate de milion de algerieni care l-au primit cu urale pe fostul locotenent din Razboiul de Independenta devenit acum presedintele care impaca Algeria cu Franta, dupa 40 de ani de raceala si indiferenta.