O a doua rezolutie la Consiliul de Securitate al ONU este inacceptabila pentru Franta, a fost reactia prompta a ministrului de externe, Dominique de Villepin, la propunerea facuta de trio-ul Washington, Londra, Madrid dupa reuniunea din arhipelagul Azore. -Franta nu poate accepta rezolutia care se afla acum pe masa si care da un ultimatum Bagdadului-, a subliniat ministrul de externe. Premierul britanic, Tony Blair, fusese cel care, duminica seara, ceruse Frantei sa se decida in cursul noptii daca accepta o noua rezolutie care sa impuna Irakului un ultimatum. -Nu, Franta nu poate accepta asa ceva (…) As vrea sa spun prietenilor nostri americani, britanici si spanioli ca aceasta criza irakiana nu este o problema intre Statele Unite si Franta, ci intre cei care vor sa avanseze logica razboiului si comunitatea internationala- care doreste continuarea inspectiilor, a raspuns Dominique de Villepin. -Inspectorii ne spun ca Irakul coopereaza activ. Avansam catre razboi chiar daca este posibil sa dezarmam aceasta tara in mod pasnic, a continuat ministrul francez de externe. Astazi, este razboiul cu adevarat necesar? Nu, pentru ca inspectiile continua si acum pe teren-.
Presedintele Jacques Chirac reiterase duminica optiunea de a se folosi de dreptul de veto si propusese fixarea unei date-limita de 30 sau 60 de zile pentru finalizarea misiunii inspectorilor ONU in Irak. Un semn ca Franta face o ultima concesie pentru a incerca sa opreasca masina de razboi americana. Un gest adresat mai mult celor sase natiuni indecise din cadrul Consiliului de Securitate. Dezarmarea -nu este o chestiune de zile-, ci de luni. -Atunci, nu conteaza daca este vorba despre o luna sau doua. Eu sunt pregatit la orice acord privind continuarea inspectiilor ONU-, a subliniat Jacques Chirac.
Aproximativ 86% din francezi sustin pozitia presedintelui Chirac in chestiunea irakiana, arata un sondaj realizat de Institutul Sofres. La stanga esichierului politic se bucura de cel mai mult sprijin Jacques Chirac: 94% din comunisti, 93% din socialisti, 93% din ecologisti. In randul Uniunii Fortelor de Dreapta, 91% sunt de acord cu politica pacifista, 86% din sustinatorii Uniunii pentru Majoritate Prezidentiala si 70% in randul alegatorilor Frontului National. Germania sta si ea alaturi de Franta, cancelarul Gerhard Schroder respingand un eventual proiect de rezolutie care sa legitimizeze razboiul.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane