Home În Lume Gainariile oficialilor UE

Gainariile oficialilor UE

DISTRIBUIŢI

Oficiul European Antifrauda (OLAF) a solicitat organismelor de decizie ale UE actiuni disciplinare impotriva unor oficiali de la Bruxelles dupa descoperirea unor nereguli in gestionarea bugetului alocat Comitetului Regiunilor, un organism independent al UE infiintat la inceputul anilor *90, care gestioneaza capitolul administratiei locale si inainteaza propuneri institutiilor UE, in principal Parlamentului European. Mai exact, in urma unui raport secret al OLAF, oficiali din conducerea Comitetului Regiunilor sunt acuzati de nereguli in legatura cu incheierea unor contracte si sunt totodata suspectati ca au inchis ochii la posibile fraude. In aceste conditii, in care exista doar suspiciuni in urma unor controale administrative, fara a fi dublate de justitie, devine cu atat mai suspecta presupusa atitudine a sefilor institutiei fata de un membru al comisiei de audit intern al Comitetului Regiunilor (CoR). -Gestapo-, a relatat Robert McCoy ca i s-a strigat in fata de catre reprezentantii CoR dupa ce a incercat sa dea de urma neregulilor, inclusiv a unor deconturi false ale unor membri ai institutiei, nici unul dintre ei britanic sau irlandez. Potrivit unui document citat de presa engleza pe care McCoy l-a inaintat unui membru de nationalitate britanica din grupul conservator al Parlamentului European, acesta a fost amenintat cu sanctiuni disciplinare daca insista sa puna intrebari ciudate.

Una peste alta, in urma celor constatate, OLAF a recomandat sanctiuni disciplinare in sens invers, si anume pentru Vincenzo Falcone, secretarul general al CoR, pentru ca nu a sesizat OLAF in legatura cu suspiciunile de frauda. Totusi, din punctul de vedere al OLAF, nu se poate merge mai departe in justitie, pentru ca in acest moment nu ar exista suficiente probe la dosar pentru a deferi cazul procurorilor belgieni, unde isi are sediul CoR. Se apreciaza, totusi, in acest document, ca unul dintre cele mai evidente cazuri de deconturi fictive include elemente de fals in acte, ceea ce ar putea reprezenta un capat de acuzare. Acest caz se refera, de exemplu, la decontarea cheltuielilor pentru un eveniment care nu avusese niciodata loc. Cu alte cuvinte, se sugereaza o solutie politica in urma acuzatiilor cuprinse in document. De partea cealalta, potrivit unor parlamentari europeni care au citit cele 76 de pagini ale raportului secret, sefii institutiei ar putea intra totusi, pe baza documentelor existente, sub incidenta legilor belgiene, cu alte cuvinte, pe mainile procurorilor de la Bruxelles.

Textual, raportul oficialilor OLAF a scos la iveala -urme de incompetenta, erori si esecuri in asumarea responsabilitatii- printre reprezentantii CoR. OLAF mai critica si ceea ce a numit -cultura endemica a neprofesionalismului si a improvizatiei, in care lipsa de transparenta este preferata deschiderii totale-. Formulari diplomatice care, in final, lasa locul unor rezolvari politice, pe principul tapului ispasitor. Un membru de nationalitate britanica al CoR a admis existenta neregulilor la care face referire raportul, explicand ca ele sunt in curs de cercetare si in interiorul institutiei, dar ca nu este vorba de frauda. De partea cealalta, un reprezentant al Parlamentului European, tot britanic, a pledat pe ideea unei posibile fraude, apreciind ca felul in care reprezentantul CoR a descris situatia din propria instutie este departe de realitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.