Summit-ul G8 de la Genova a inceput pe picior gresit. Debutul lucrarilor a fost amanat in asteptarea presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, care a sosit cu intarziere la summit, din cauza unei probleme tehnice care a obligat avionul in care calatorea sa se intoarca la Bruxelles. Presedintele Consiliului italian, Silvio Berlusconi, si-a intampinat oaspetii dupa programul stabilit, incepand cu ora 10.00 GMT, la Palatul Ducal, unde au inceput, la ora 13.00 GMT, lucrarile summit-ului. Intrevederile au debutat cu un dejun de lucru al liderilor celor mai bogate sapte tari din lume. Prodi, al carui avion a aterizat la ora 10.00 GMT, cu doua ore intarziere, s-a alaturat si el convorbirilor. In acelasi timp, de cealalta parte a baricadei, primele grupuri de militanti antimondializare s-au indreptat, ieri dimineata, spre stadionul Carlini din Genova, pentru a participa la o manifestatie organizata cu ocazia summit-ului. Potrivit protestatarilor, G8 este un club lipsit de legitimitate, incapabil sa reduca saracia, sa lupte impotriva SIDA sau sa impiedice incalzirea climei pe Pamant. -G8 este o organizatie ilegitima, care nu poate si nu trebuie sa vorbeasca in numele lumii intregi-, au fost de parere unii protestatari participanti la marsurile antimondializare cu -miros- de carnaval, organizate joi. Organizatiile neguvernamentale, care spera ca la Genova sa se desfasoare cea mai mare manifestatie antiglobalizare care a existat vreodata, si-au declarat intentia sa impiedice, prin ceea ce ei au numit -contrasummit-ul- lor, monopolizarea atentiei opiniei publice internationale de catre Summitul G8. O operatiune de securitate masiva, in care sunt implicati mii de politisti inarmati si ziduri inalte de otel, a transformat, spre nemultumirea locuitorilor, centrul orasului Genova, intr-o fortareata. Desi majoritatea demonstrantilor au declarat ca nu intentioneaza sa se implice in acte de violenta, activistii de la Tute Bianche au jurat sa invadeze -zona rosie-, in ciuda masurilor de securitate extrem de severe. Ei aveau programata prima incercare pentru ziua de ieri.
Ciocniri violente din primele ore dupa deschiderea summit-ului
Ciocnirile nu au intarizat sa apara. -Inarmati- cu scuturi gigantice, din placi de plexiglas inalte de doi metri, montate pe roti, ei s-au deplasat, dupa primele antrenamente facute pe stadionul Carlini, catre -zona rosie-. Majoritatea protestatarilor purta casti de protectie sau de motociclist, iar organizatorii le cereau manifestantilor sa nu aiba asupra lor obiecte contondente. -Ne aflam aici pentru a ne apara-, se putea auzi prin difuzoarele stadionului. Imaginea putea fi totusi inselatoare, din moment ce militantii miscarii radicale italiene -Tute Bianche- anuntasera, joi, ca vor renunta la hainele albe, pentru a se putea amesteca in multimea de manifestanti, incercand sa forteze intrarea in -zona rosie- a summit-ului. Politia s-a folosit de gaze lacrimogene si de tunuri de apa pentru a contracara ofensiva protestatarilor in timpul primelor ciocniri violente pe tema Summit-ului G8. Ei incercau sa se apere, oarecum, de caramizile si batele de baseball cu care au -atacat- antiglobalistii. Numai in primele cateva minute de confruntari, trei politisti paramilitari si un jurnalist au fost transportati la spital cu rani usoare. Ciocnirile au crescut in intensitate la aproximativ 1,5 kilometri distanta de Palatul Ducal. Militantii imbracati in negru, cu masti pe fata si inarmati cu bate, au spart vitrinele si ferestrele magazinelor, au incendiat cosuri de gunoi si au aruncat cu pietre in politisti, care au fost nevoiti sa le blocheze inaintarea spre centrul orasului cu containere. Violentele nu i-au iertat nici pe jurnalistii din zona, care au devenit repede tinta atacurilor demonstrantilor infierbantati.
-Contrasummit-ul- G8 a eclipsat reuniunea liderilor de la Palatul Ducal
Actiunile militantilor de ieri si-au atins tinta propusa: au eclipsat lucrarile ce se petreceau in incinta zidurilor de otel din jurul Palatului Ducal. Adapostiti de furia antiglobalistilor, liderii celor mai bogate sapte tari din lume, carora li s-a alaturat, in cursul dupa-amiezii, si presedintele rus, Vladimir Putin, au discutat pe marginea unor probleme precum lupta impotriva SIDA, liberalizarea comertului, incalzirea globala si reducerea saraciei. Marea realizarea a primei sesiuni de lucru a fost aprobarea unui nou fond global de sanatate care sa ajute la combaterea SIDA, malariei si a tuberculozei. Cu o contributie initiala de un miliard de dolari, infiintarea Fondului SIDA este dedicat identificarii punctelor vulnerabile ale economiei globale. Aceasta dezbatere a inclus si recesiunea cu care se confrunta Statele Unite, criza economica veche de 10 ani din Japonia si pericolul unei crize financiare in Argentina si Turcia. Intr-un efort de a face summit-ul sa arate mai putin ca un -club al bogatilor-, grupul a invitat reprezentanti ai tarilor in curs de dezvoltare sa li se alature, vineri seara, la anuntarea fondului de un miliard de dolari impotriva SIDA.