Scuzele oficiale ale Statelor Unite adresate Chinei, in cazul coliziunii avionului-spion american EP-3E Ariel II cu interceptorul J-8 chinez, intarzie si, cu cat trece timpul, acestea devin mai improbabile. Scuzele oficiale ar admite, implicit, ca vinovat de coliziune este comandantul avionului american si ca patrularile avioanelor-spion ale SUA de-a lungul coastelor Chinei nu si-ar avea locul. Criza raporturilor chino-americane a depasit deja o saptamana. Beijingul a ramas ferm in privinta scuzelor (unele interpretari ale mesajelor chineze vad, totusi, o atenuare a pretentiilor acestora), ceea ce pentru orgoliile americane prea putin antrenate si cu alte adevaruri decat cele proprii pare cam mult. Daca Administratia Bush si-a mascat pana acum iritarea, aceasta incepe sa erupa printre membrii Congresului, care nu inghit retinerea indelungata a echipajului american de catre autoritatile chineze.
Congresul se irita
-Nici nu stiu de ce ne cer noua sa cerem scuze. Noi ar trebui sa le pretindem sa-si ceara scuze, pentru ca supravegheaza avioanele noastre si zboara atat de aproape de ele-, a declarat presedintele Comitetului pentru Relatii Internationale din Camera reprezentantilor, Henry Hyde. -Ii voi numi ostatici (membrii echipajului american – n.n.). Ei sunt retinuti contrar vointei lor, iar cinci zile reprezinta un timp destul de lung, in special daca esti tinut in detentie-, a continuat acesta in declaratia sa difuzata pe CNN. Presedintele Bush s-a afirmat din nou -ingrijorat- privind soarta echipajului american si a -decis- sa-l aduca cat mai curand inapoi in patrie. In aceeasi zi, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleischer, a exclus, din nou, posibilitatea ca Statele Unite sa-si ceara scuze.
Ar fi suficiente si explicatiile?
Beijingul a reactionat cu intarziere la regretele exprimate de insusi presedintele Bush si a facut-o nu prin presedintele Jiang Zemin, ci prin vicepremierul Qian Qichen, cea mai importanta autoritate in domeniul politicii externe. Acesta a raspuns tot printr-o scrisoare omologului sau american, Colin Powell, in care se afirma ca Beijingul -nu este satisfacut- de regretele americane. -Pana acum, atitudinea americana este tot inacceptabila pentru partea chineza si poporul chinez este foarte nemultumit de aceasta-… -Pozitia Guvernului chinez in acest incident este foarte clara. Statele Unite trebuie sa-si asume responsabilitatea fata de incident-, a conchis vicepremierul chinez. Surse diplomatice americane implicate nemijlocit in gestionarea crizei au sesizat o usoara schimbare de ton si au ramas la concluzia ca Beijingul ar accepta si -explicatii- in loc de -scuze-. Aceasta ar putea fi o deschidere…
Mai aspru decat limbajul diplomatic, ziarul armatei chineze a cerut, ieri, ca Statele Unite sa-si asume responsabilitatea pentru coliziune, sa-si ceara scuze Guvernului si poporului chinez, sa stopeze zborurile de supraveghere si sa plateasca compensatii pentru cele intamplate. -Activitatile militare de supraveghere de-a lungul coastelor Chinei nu au obiective bune si pasnice, ele fiind mai degraba de natura ostila-, a afirmat editorialul ziarului. In comentariul sau de pe prima pagina al cotidianului Partidului Comunist Chinez a subliniat ca -Guvernul SUA nu si-a prezentat pana acum scuzele pentru actul de hegemonie, sporind si mai mult supararea popoarelor din intreaga lume-.
-Sunteti prea las sa exprimati o scuza-
Presa chineza nu lucreaza, totusi, la turatie maxima in ceea ce ar putea ea sa faca pe acest subiect, dar a abordat si aspectele emotionale ale incidentului. Aceasta a facut publica vizita ministrului apararii, Chi Haotian, la sotia pilotului disparut, Wang Wei, internata in stare depresiva la un spital din Beijing. A prezentat, totodata, si scrisoarea sotiei lui Wei, adresata presedintelui Bush. -Ceea ce este incredibil este atitudinea apatica a dumneavoastra si a Guvernului dumneavoastra fata de viata sotului meu-… -Sunteti prea las sa exprimati o scuza si ati incercat sa plasati repetat responsabilitatea dumneavoastra asupra sotului meu si sa-l defaimati fara nici o baza-, se afirma in scrisoarea sotiei pilotului Wei. In cursul zilei de ieri nu a fost programat nici un contact diplomatic chino-american la Washington. In China, ambasadorul american, Prueher, s-a declarat optimist privind negocierile, care vizeaza sporirea numarului de vizite la echipajul lui EP-3, pana la de doua ori pe zi… Optimismul nu se extinde deocamdata si asupra problemei de fond.
EP-3 a zburat agresiv si in Taiwan
Avioanele de spionaj americane EP-3 au incalcat cu regularitate spatiul aerian al Taiwanului, efectuand manevre aeriene periculoase, a dezvaluit cotidianul -United Daily News-, care apare la Taipei. Acesta citeaza declaratiile unui ex-pilot de vanatoare taiwanez, care participase la mai multe misiuni de combatere a acestor zboruri. Conform ex-pilotului, EP-3-urile americane au fost deosebit de active in perioada in care Taiwanul a experimentat noi tipuri de rachete. Pentru interceptarea avioanelor americane si pentru fortarea acestora sa paraseasca zona, Taiwanul trimitea in misiune avioane de vanatoare doar cu dubla comanda. Manevrele agresive ale avioanelor americane EP-3 expuneau riscurilor prea mari avioanele cu un singur pilot.