Home În Lume Germania intra oficial in recesiune

Germania intra oficial in recesiune

DISTRIBUIŢI

Economia germana a inregistrat timp de trei luni o crestere economica negativa la dimensiuni care o plaseaza, tehnic vorbind, alaturi de Italia in grupul tarilor ale caror economii au mers pe minus mai mult de trei luni consecutiv. La acest peisaj berlinez contribuie consumul intern scazut, in paralel cu productia industriala ramasa in aproximativ aceiasi parametri, precum si moneda euro puternica ce avantajeaza importurile. Dincolo de cifrele reci, efectul psihologic pe care il genereaza acestea atarna si mai greu in balanta. Nu ca flirteaza cu recesiunea, ci se confrunta cu acest fenomen, ce-i drept inca minor, aceasta este aprecierea generala. Statisticile vin sa dea peste cap planurile anuntate de guvern de crestere economica de minimum 0,75% in acest an, desi, potrivit analizelor economice, este posibil ca nivelul atins in vara aceasta sa fie cel mai scazut, urmand o usoara crestere in lunile urmatoare, dorita a stopa macar cresterea negativa. In aceasta ecuatie a sperantelor se inscrie si sprijinul pe care intregul cabinet de la Berlin l-a acordat pachetului de reforme al cancelarului Schroder numit Agenda 2010, contestat initial de o anumita aripa a Partidului Social-Democrat german. Programul prevede anumite reduceri de taxe, masuri active de combatere si mai ales incurajarea muncii si anumite reduceri ale cuantumului pensiilor si ajutoarelor sociale. Cu alte cuvinte, masuri de reducere a cheltuielilor bugetare vitale pentru o economie momentan in declin.

Totusi, mici semne de revenire au inceput deja sa se vada, cel putin pe hartie. La sfarsitul lui iulie, vanzarile cu amanuntul si vanzarile de automobile au inregistrat o usoara crestere.

Situatia din Germania se repercuteaza deja asupra economiei europene, mai precis zona euro a economiei UE, dupa cum arata si de aceasta data cifrele. In ultimele trei luni ale anului, economia celor 10 tari europene care au adoptat moneda UE a stagnat, dupa o crestere, in medie, de 0,1% in primele trei luni. Cauzele sunt practic aceleasi ca si in cazul Germaniei, prima pe lista fiind aprecierea euro care dezavantajeaza exporturile. Ca urmare, in incercarea de a recrea un teren propice unei schimbari de trend, Banca Centrala Europeana a riscat reducand de trei ori in ultimele opt luni ratele la dobanzi, astfel incat in prezent specialistii apreciaza la unison ca se intrezaresc semnele unei reveniri, in contextul in care economia americana are previzionata o crestere de doua procente in acest an.

Berlusconi si Schroder, impreuna la -Carmen-

Dupa vara fierbinte care l-a tinut pe cancelarul german departe de coastele italiene, tentatia fiind totusi mult prea mare, acesta a acceptat invitatia de a veni la Verona, orasul indragostitilor, la un festival de muzica. Pe 23 august ar trebui ca seful cabinetului federal si seful consiliului italian de ministri, cum este numit oficial Berlusconi, sa vizioneze impreuna opera -Carmen- de Bizet. Invitatia a venit insa din partea presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, adversarul consacrat al lui Berlusconi. In semn ca nu a uitat de ofensele repetate aduse poporului german, cancelarul Schroder a acceptat invitatia -doar daca Berlusconi nu are nimic impotriva-. Italia a raspuns ca toti germanii sunt bineveniti, deci nu Schroder in special. Intalnirea va avea o importanta incarcatura simbolica, deocamdata nefiind inca nimic pus la punct din punctul de vedere al protocolului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.