Home În Lume Germania – Reforma sociala, subiect de raca intre guvern si opozitie

Germania – Reforma sociala, subiect de raca intre guvern si opozitie

DISTRIBUIŢI

Abia revenit in Germania, cancelarul Gerhard Schroder s-a vazut silit sa convoace o sedinta de urgenta, dat fiind ca, daca nu ia masuri imediate, risca sa piarda electoratul din noile landuri federale. Mai mult, demonstratiile contra reformelor vizand piata muncii, cunoscute sub denumirea de -Hartz IV-, continua in estul tarii si, cu toate acestea, Schroder a precizat ca reforma nu va mai suferi nici o modificare, in afara micilor corecturi menite sa puna capat protestelor, aceasta fiind parte importanta a Agendei 2010. Pe langa manifestatiile de protest, Schroder se confrunta acum si cu partidele de centru-dreapta din opozitie, pe care cancelarul le acuza ca ar organiza un -front comun-, cu scopul de a -fura- electoratul si de a detrona ideologia social-democrata.

In acest context, Schroder a declarat ca formatiunile opozante si, in special, crestin-democratii se comporta in prezent ca si cum ei nu ar fi contribuit la alcatuirea reformelor economice, aruncand intreaga responsabilitate pe umerii puterii si instigand populatia impotriva guvernarii. Potrivit presei, Schroder nu stie cum sa se descurce cu opozitia din propriul partid, iar executivul nu a descoperit argumentele care sa convinga asupra eficientei reformelor. In Est insa, reformele ii scot in strada pe cei care, dupa cum afirma cotidianul -Der Tagesspiegel, -spre deosebire de vest-germani, nu au reusit sa stranga, in timp, economii la saltea si care, in jumatate de an, ar putea ajunge saraci lipiti-. In contrast, cancelarul german a afirmat ca, desi respecta actiunile demonstrantilor, acestia sunt doar 10.000-20.000 din 16 milioane de cetateni ai Germaniei, nereprezentand o majoritate care ar putea determina schimbari radicale.

Pe acest fond al protestelor celor pentru care reformele nu aduc decat povara saraciei, cativa reprezentanti social-democrati se pregatesc sa formeze un partid situat mai la stanga decat coalitia guvernamentala. Desi printre acestia se numara si cativa fosti comunisti, scopul restructurarii nu pare a fi acela de a se reveni la vechile ideologii. Analistii cred ca acest lucru nici nu ar putea fi posibil, dat fiind ca, in acest moment, cel putin in regiunea estica, intregul potential de furie si revolta al populatiei se rasfrange asupra ex-comunistilor. In vest insa, potentialul electoral este mai mare, iar adevarata problema pentru gruparea politica a cancelarului ramane miscarea de protest, care s-ar putea transforma intr-o revolta de o amploare nebanuita.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.