Home Actualitate Holodomorul din 1932-1933, genocid al poporului ucrainean

Holodomorul din 1932-1933, genocid al poporului ucrainean

DISTRIBUIŢI

„Este un caz de genocid, de distrugere, nu numai a unor persoane, ci al unei culturi şi al unei naţiuni”, spunea Dr. Raphael Lemkin despre Holodomorul din 1932-1933 din Ucraina, „Genocidul sovietic în Ucraina”, 1953, New-York. 
Dr. Raphael Lemkin, un expert renumit în dreptul penal internaţional, care a cercetat şi elaborat conceptul de genocid, a elaborat termenul „genocid”; multe din ideile lui au fost încorporate în Convenţia ONU privind prevenirea şi pedepsirea genocidului din 1948.

În fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii noiembrie, ucrainenii din Ucraina şi din întreaga lume onorează memoria victimelor Holodomorului din 1932-1933 – act de genocid al Poporului Ucrainean, comis prin acţiunile deliberate ale regimului totalitar stalinist.

După ce Stalin a concentrat toată puterea în URSS în mâinile sale, la sfârşitul anilor 1920, el a implementat politici represive cărora ucrainenii le-au rezistat în masă. Privarea de hrană a fost folosită ca armă pentru curăţarea etnică a teritoriilor ucrainene, unde au predominat ideile pentru restabilirea propriului stat. Nu a fost doar o foamete artificială, ci un Holodomor atent planificat şi executat, care în limba ucraineană înseamnă „ucidere prin înfometare”. Oamenii care încercau să ascundă chiar şi o cantitate mică de hrană au fost deportaţi şi împuşcaţi. Celor care au încercat să se mute în oraşe şi în alte locuri pentru salvare li s-a interzis să-şi părăsească satele. Satele s-au transformat de fapt în cimitire.

Perioada din iarna anului 1932 până în vara anului 1933 a fost apogeul a ceea ce mai târziu va fi recunoscut drept genocid al Poporului Ucrainean. Până la 25.000 de ucraineni au murit de foame în fiecare zi. Aproape un sfert dintre ucrainenii care locuiau în mediul rural au murit, peste 3 milioane de copii născuţi în 1932 şi 1933 au murit de foame.

În acest an, evenimentele legate de 90 de ani de la Holodomor au loc în contextul invaziei militare pe scară largă a rusiei în Ucraina, care urmăreşte din nou distrugerea statalităţii ucrainene şi eradicarea manifestărilor de identitate ucraineană.

Regimul de astăzi de la kremlin, precum şi regimul stalinist de acum 90 de ani, a transformat hrana în armă, lansând jocurile foamei la nivel global #HungerGames. Din cauza războiului în curs de desfăşurare al rusiei împotriva Ucrainei, populaţia din alte părţi ale lumii se confruntă cu o penurie serioasă de alimente. Sute de milioane de oameni din Africa şi Asia ar putea suferi din cauza distrugerii infrastructurii agricole şi a blocării de către rusia a exporturilor de cereale ucrainene.

Înainte de invazia din 2022, Ucraina deţinea 47% din piaţa mondială a floarea-soarelui, 17% a orzului, 14% a porumbului şi 10% a grâului. În ţări precum Liban, India, Irak şi China, produsele agricole specifice din Ucraina au reprezentat mai mult de 50% din importuri.

La fel precum în urmă cu 90 de ani în timpul Holodomorului, rusia fură din nou cereale şi alte produse din teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina. rusia vinde aceste cereale pe piaţa mondială, obţinând resurse pentru finanţarea în continuare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Recunoaşterea de către statele lumii a Holodomorului din 1932-1933 ca act de genocid al Poporului Ucrainean reprezintă o contribuţie solidă la consolidarea eforturilor internaţionale de condamnare a terorii, a regimurilor totalitare, a tiraniei şi a crimelor totalitarismului, precum şi la apărarea valorilor civilizaţionale comune ale democraţiei, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

În data de 24 noiembrie 2022, Preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy a salutat deciziile Parlamentelor Irlandei, Republicii Moldova şi României de a onora memoria victimelor Holodomorului din 1932-1933, menţionând că recunoaşterea Holodomorului ca genocid al Poporului Ucrainean şi o crimă împotriva umanităţii astăzi este mai importantă ca niciodată pentru restabilirea justiţiei istorice şi alegerea viitorului liber al Europei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.