Ucraina se pregateste pentru o lunga perioada de aranjamente si negocieri, menite sa conduca la crearea unei majoritati parlamentare capabila sa formeze viitorul guvern. Deocamdata, domneste confuzia. Stare de spirit care se regaseste si in Belarus, unde de 8 zile nu se mai stie nimic de seful statului, Aleksandr Lukasenko. Ieri, administratia lui a anuntat ca ceremonia de investire se amana pentru o data ulterioara si ca Lukasenko este sanatos. Dar nimeni nu a spus ca ar fi bolnav. Ceva lipseste!
Sa ne oprim la Minsk, unde absenta lui Lukasenko a dat nastere la tot felul de -barfe-. Se zvoneste, printre altele, ca ar fi dat in patima bauturii, ca ar fi cedat nervos, ca are grave probleme de sanatate. Potrivit jurnalistilor de la Minsk, Lukasenko dispare, de regula, cand -nu se simte bine sau pleaca intr-o scurta vacanta si nu vrea sa se afle-. Dar, sublinia Svetlana Kalinkina, -de regula, asemenea pauze dureaza cateva zile doar. Acum e prea mult-, estima ea. Cea mai bizara insa este decizia de amanare a festivitatilor, fixate pentru 31 martie, de -inscaunare- a lui Lukasenko. De altfel, cum remarcau ziaristii, inca de la conferinta de presa ce-a urmat prezidentialelor din 19 martie, Lukasenko s-a purtat ciudat, a fost repezit, a ridicat tonul, a avut multe momente de ezitari. -Si o tona de fard pe fata!-
Fara masca, dar pe ascuns, cam asa poate fi caracterizata agitatia de la Kiev. Ieri, presedintele Viktor Iuscenko s-a intalnit, separat, cu liderii principalelor formatiuni politice – Viktor Ianukovici, liderul -Partidului regiunilor-, invingatorul legislativelor de duminica, si Iulia Timosenko, sosita pe locul doi in fruntea blocului ce-i poarta numele. La iesirea de la discutii, fiecare a spus cam acelasi lucru: un dialog placut, constructiv, cu totii dorim stabilitate, bunastare, un viitor stralucit pentru Ucraina, pentru poporul ei etc. Un fel de unanimitate au pastrat, ulterior, si reprezentantii echipelor celor doi fosti premieri si actuali pretendenti la sefia noului cabinet. Atat Partidul regiunilor, cat si BIUT au dat de inteles ca Iuscenko este dispus sa intre in coalitie cu fiecare dintre cele doua organizatii. Nu, asa ceva nu se poate!, au strigat la unison analistii. Stranie a fost si declaratia secretarului administratiei prezidentiale, Anatoli Matvienko. -Nu este nevoie sa rupem Ucraina in nu stiu cate parti. Coalitia nu trebuie sa fie de o culoare, ci galben-albastra, cum este drapelul national-. Albastre au fost fortele lui Ianukovici, Timosenko alegand portocaliul revolutiei din 2004. Cine este galben? Sa fie Iuscenko? Dupa toate probabilitatile, raspunsul va veni in mai. Pana atunci -vor fi procesate toate variantele si configuratiile posibile de coalitii in noua Rada Suprema-, estima politologul Taras Cernovol.