Home În Lume Ideologia Al-Qaida se raspandeste

Ideologia Al-Qaida se raspandeste

DISTRIBUIŢI

Doar lipsa expertizei tehnice opreste Al-Qaida sa comita atacuri biologice sau chimice, pe masura ce eforturile retelei teroriste de a achizitiona arme de distrugere in masa se intetesc pe fondul raspandirii internationale a ideologiei gruparii lui Ussama bin Laden, a lipsei de cooperare a majoritatii statelor membre ONU si a calitatii slabe a informatiilor furnizate de cele implicate activ in campania antitero. Deteriorarea imaginii internationale a Statelor Unite, principalul inamic al retelei teroriste, ar putea fi un alt factor agravant, estimeaza analistii.

Stadiul deloc fericit al eforturilor antiteroriste, pilon de securitate al Occidentului ulterior atacurilor de la 11 septembrie 2001, este prezentat pe larg intr-un raport al Natiunilor Unite, dat publicitatii la inceputul saptamanii.

In intampinarea documentului prezentat de Comisia ONU pentru sanctiuni Al-Qaida vin si avertismentele Statelor Unite cu privire la probabilitatea ridicata a unor atentate cu tinte straine in capitala nigeriana, Nairobi, respectiv in Arabia Saudita, la Riyadh, orase lovite si in trecut de elementele teroriste. In acelasi registru, Oficiul European Anti-Frauda (OLAF) si politia belgiana au demarat o ancheta cu privire la presupuse scurgeri de fonduri UE catre grupari palestiniene aflate pe lista neagra a blocului comunitar.

-Multe dintre sursele de finantare ale Al-Qaida nu au fost inca descoperite sau blocate-, sustine totusi raportul ONU. -Al-Qaida continua sa aiba acces la fonduri prin intermediul asociatiilor caritabile, a donatorilor generosi si din activitati comerciale si ilegale, inclusiv comertul cu droguri-.

In plus, acuza responsabili ai Natiunilor Unite, 108 dintre cele 191 de tari membre intarzie cu rapoartele privind masurile luate in razboiul antitero, inclusiv blocarea conturilor persoanelor suspecte de activitati teroriste si anuntarea numelor acestora, obligatii in conformitate cu rezolutiile Consiliului de Securitate. Organismul ONU a impus sanctiuni regimului taliban, alungat de la putere in Afganistan in 2002, ulterior Al-Qaida si altor 30-40 de grupari afiliate acesteia. Printre statele care nu au prezentat respectivele rapoarte se numara Afganistan, Egipt, Indonezia, Kenya, Sudan, regiuni in care reteaua Al-Qaida este considerata activa.

Potrivit ONU, teren extrem de fertil pentru gruparea lui Ussama bin Laden este si Irakul administrat de coalitia anglo-americana, confruntata cu mari dificultati in impunerea unui climat de securitate acceptabil. Presedintele Comisiei pentru Sanctiuni, ambasadorul chilian Heraldo Munoz, spune ca organizatia terorista isi intinde cu rapiditate tentaculele la nivel international, astfel incat sanctiunile – embargou asupra echipamentelor militare, inghetarea activelor, interdictii de calatorie – sunt cateodata imposibil de pus in aplicare, in special in sud-estul Asiei. Implicarea, chiar si militara, a Statelor Unite in aceasta regiune se dovedeste astfel insuficienta.

-Au abilitatea de a se sustrage sanctiunilor pe care le-am pus in aplicare, astfel incat suntem ingrijorati de dimensiunile fenomenului (…) Putem spune ca Al-Qaida s-a transformat intr-o adevarata organizatie terorista globala-, a declarat reprezentantul ONU care, in documentul dat publicitatii, numeste si doua grupari, Organizatia Internationala Islamica pentru Intrajutorare si Fundatia Caritabila Al Haramain, drept paravane pentru finantarea activitatilor Al-Qaida.

In opinia expertilor ONU, o rezolutie mai ferma a Consiliului de Securitate este singura modalitate pentru a determina anumite state sa isi respecte obligatiile in domeniu. Statele Unite au pus insa sub semnul intrebarii aceasta varianta, apreciind, prin vocea ambasadorului John Negroponte, ca -rezolutia este buna-. In aceste conditii, subliniaza raportul, -rolul Natiunilor Unite in aceasta lupta risca sa fie limitat-.


NATO si UE, in Irak?

Pe placul Statelor Unite, stranse cu usa in Irak, aliatii transatlantici au evocat posibilitatea sporirii rolului NATO in regiune, in 2004, in timp ce, in Italia, ministrul apararii a invitat Europa sa mearga in statul arab, sa contribuie cu trupe si bani. 18 dintre cele 26 de state membre sau viitoare membre NATO au trimis deja trupe in Irak.

-Multi ministri (ai apararii, prezenti la reuniunea NATO de la Bruxelles, la inceputul saptamanii – n.r.), precum si secretarul general lordul George Robertson au spus ca este important ca Alianta sa incerce sa se implice mai mult in Irak, inca de anul viitor-, a precizat un oficial american citat de presa occidentala. In plus, doi ministri au sugerat ca NATO sa preia comandamentul unei divizii multinationale din Irak.

-Suntem toti implicati in lupta impotriva terorismului, iar Uniunea Europeana trebuie sa ia pozitie-, a declarat in context Antonio Martino, numarul unu al Apararii Italiei, stat aliat SUA in campania anti-Saddam. Intr-un interviu publicat de cotidianul -Corriere della Sera-, acesta a mers chiar mai departe, apreciind drept -anacronica- pozitia de pana acum a Uniunii Europene, care nu a contribuit nici cu trupe, nici cu bani, aluzie directa la pozitiile Germaniei si Frantei, cei doi piloni ai aliantei internationale care s-a opus interventiei militare din Irak, din martie anul acesta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.