29 milioane de polonezi sunt asteptati la urne la acest sfarsit de saptamana pentru a spune daca vor ca Polonia, cea mai mare tara din fostul bloc sovietic, sa devina membru al Uniunii Europene. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, este de asteptat ca referendumul sa demonstreze pro-europenismul polonezilor, insa exista o oarecare nervozitate in legatura cu participarea la vot, deoarece ultimele doua referendumuri organizate in tara de unde provine Papa Ioan Paul II dupa caderea comunismului au fost invalidate din cauza prezentei reduse la vot, mai mica de 50%, acesta fiind, de altfel, si pragul pentru avizarea aderarii. Este vorba numai de un aviz, deoarece cuvantul final il va avea parlamentul de la Varsovia. Aici, lucrurile nu sunt atat de clare. Daca in Camera Superioara – Senatul – coalitia de guvernamant detine o majoritate confortabila, in Camera Inferioara – Seimul polonez – este asteptata o controversa puternica, din cauza presiunilor exercitate de doua partide care se opun ideii ca Polonia sa faca parte din Europa extinsa, formatiuni cu o puternica reprezentare in Seim.
Este voba despre partidul fermierilor polonezi, care argumenteaza ca aderarea Poloniei la UE echivaleaza cu sfarsitul agriculturii poloneze, din cauza limitarii drastice, conform reglementarilor UE, a subventiilor pentru fermieri. La lobby-ul antiintegrationist al fermierilor se adauga si retorica partidului Liga familiei, cu puternice accente crestine in doctrina sa, partid care vede in Europa sursa tuturor relelor. Polonezii de rand spun ca integrarea in UE le va aduce investitii si, prin urmare, locuri de munca, in conditiile in care in prezent rata somajului este de peste 10%, motiv pentru care sute de mii de polonezi lucreaza in tari din Uniunea Europeana.
Eterna Europa si fascinanta America
Dar daca Europa este locul unde polonezii par sa gaseasca pentru moment solutia la problemele economice, Statele Unite sunt cele care par sa curteze cel mai asiduu Polonia in ultima vreme. Si nu este vorba doar de criza irakiana, de vreme ce, potrivit presei ruse, la Moscova exista o oarecare ingrijorare legata de faptul ca Varsovia ar putea deveni purtatorul de cuvant al intereselor Washingtonului in regiune. Pe de alta parte insa, Polonia ar putea juca un rol-cheie intr-un eventual scenariu potrivit caruia Europa extinsa ar putea cuprinde la un moment dat si Ucraina. Cum in acest moment nu este nici pe departe clar daca interesele americane si cele europene mai coincid, rolul Poloniei va fi unul de prima mana, iar alegerea pe care aceasta ar putea fi nevoita sa o faca aproape imposibila.
Deocamdata, atasamentul Poloniei pentru cauza americana, din pozitia sa de membru NATO, i-a adus Varsoviei administrarea unei patrimi din Irakul eliberat de Saddam, in timp ce perspectiva reducerii fondurilor provenite de la UE o data cu dobandirea statutului de membru UE din 2004 bate la usa.
In mod simbolic, presedintele american, George W. Bush, si-a inceput recentul turneu european cu o escala la Cracovia, polonezii devenind prieteni speciali cu acte in regula ai americanilor. Chiar inaintea referendumului insa, cancelarul german, Gerhardt Schroder, a vizitat si el Polonia, declarand dupa intalnirea cu premierul polonez Leszek Miller ca -Europa are nevoie de Polonia-. Un indemn pentru polonezii de rand, dar si un avertisment subtil pentru autoritati. Schroa aminit polonezilor de -solidaritatea- de dupa al doilea razboi mondial, care a ajutat la refacerea ei, solidaritate de care este nevoie si acum si la care trebuie sa participe si Varsovia. Recent, Papa Ioan Paul al II a reafirmat si el intr-o interventie publica vocatia europeana a tarii sale de origine, numai ca, potrivit unor informatii publicate de presa spaniola, este posibil ca Polonia sa accepte o intelegere cu Spania, o alta membra a UE apropiata Statelor Unite, conform careia cele doua ar putea administra impreuna teritoriul irakian care a revenit initial doar Poloniei.