Cel mai mare difuzor de stiri din lume British Broadcasting Corporation are probleme serioase. BBC a reactionat la criticile guvernului de la Londra legate de faptul ca oferta de Internet este mai aproape de conceptul de site comercial decat de cel al unui difuzor serios de informatii. Drept care, conducerea BBC a anuntat ca va reduce cinci portaluri de Internet, intre care cele axate pe sport. Cele cinci portaluri sunt totusi o foarte mica parte din cele 20.000 de site-uri de Internet ale corporatiei, care numai anul trecut a cheltuit 72 milioane de lire sterline pentru serviciile on-line. Philip Graf, analist independent si fost director al Trinity Mirror, a realizat un studiu legat de performantele in materie de Internet ale BBC, iar concluziile nu sunt deloc favorabile pentru corporatia britanica. Graf a recomandat guvernului de la Londra sa supravegheze mai atent investitiile in domeniul Internetului, cerand ca acele site-uri ale BBC care nu sunt axate pe stiri sa contina si informatii oferite de surse externe. -Teoria conform careia BBC on-line are impact pe piata publicitara din Marea Britanie poate sa nu se adevereasca-, sustine Graf, citat de -Financial Times-.
Reduceri drastice
In afara planurile de eliminare a unor site-uri de Internet, BBC planuieste reduceri ale costurilor de cel putin 100 milioane de lire sterline. Mark Thompson, noul director general al BBC, a anuntat, de altfel, in urma cu o saptamana, ca cheltuielile corporatiei britanice vor fi reduse cu minim 10 procente, incepand din 2007, masura aprobata de presedintele BBC, Michael Grade (foto). Masurile de eficientizare si planul de restructurare vor fi prezentate la sfarsitul acesui an, cu ocazia reuniunii consiliului guvernatorilor BBC, programat pentru sfarsitul acestui an. Dar raportul Graf urmeaza sa faca mai multe valuri, mai ales pentru ca a fost finantat de guvernul de la Londra si remis secretarului culturii, Tessa Jowell.
Replica BBC
Chiar daca actuala conducere a BBC a pastrat tacerea asupra continutului raportului Graf, fostul presedinte, Gavyn Davies, a acuzat guvernul britanic ca a inceput o adevarata -vanatoare de vrajitoare- impotriva corporatiei. Mai mult, el a acuzat echipa condusa de premierul Tony Blair (foto), ca l-a discreditat deliberat pe expertul in armament David Kelly, care s-a sinucis in urma unui scandal in care a fost implicat si BBC. In cadrul unui discurs sustinut in fata studentilor de la Universitatea Middlesex din Londra, Davies a afirmat ca a fost -mandru ca s-a opus Downing Street-, chiar daca acest lucru a insemnat sfarsitul carierei sale. Remarcile fostului presedinte intervin intr-un moment delicat pentru corporatie, care tocmai a intrat in renegocieri cu guvernul londonez pentru reinnoirea statutului sau privilegiat, precum si metodele de finantare pana la sfarsitul acestui an.
La aniversara
BBC tocmai a sarbatorit, luni, 50 de ani de la primul sau buletin de stiri, prezentat pe 5 iulie 1954, la ora 19.30. BBC a marcat aniversarea cu un program despre fosti si actuali prezentatori de stiri si o serie de programe despre istoria stirilor BBC. Stirile, care au durat 22 de minute, au fost inaugurate de Richard Baker care a spus: -Iata un sumar ilustrat la stirilor-. Apoi, crainicul John Snagge a citit stiri despre negocierile de pace din Indochina si masurile de securitate franceze din Tunisia, in timp ce pe ecran apareau fotografii legate de subiect. A trecut un an pana cand prezentatorul stirilor a aparut pe micul ecran. Primele stiri intrerupte de reclame au fost difuzate in 1955, o data cu aparitia televiziunii comerciale. Primele stiri regionale au fost transmise in 1957, iar prima femeie care a prezentat stirile a fost Nan Winton, in 1960.