Un moment delicat pentru cancelarul Gerhard Schroder aceste alegeri regionale de duminica din Saxonia Inferioara si din Hessen. Pentru ca toata nemultumirea germanilor, toate semnele de intrebare pe care le au in legatura cu viitorul economic al tarii, toate frustrarile celui care isi vede standardul de viata scazand cu fiecare luna ce trece se vor reflecta in votul de maine. Nu va fi un simplu scrutin regional, pentru ca alegerea se va face in functie de deciziile luate la Berlin si nu de politica pe care o fac alesii celor doua landuri la nivel regional. Va fi un moment important pentru coalitia guvernamentala formata din social-democrati si din ecologisti, pentru ca isi va pierde majoritatea de care se bucura in Bundesrat, Camera superioara a parlamentului, reprezentanta a landurilor germane.
Toata atentia la acest sfarsit de saptamana este indreptata catre Saxonia Inferioara. In alte conditii, alegerea celor 157 de deputati ai parlamentului regional din acest land din nordul Germaniei nu ar avea mare importanta. Nu sunt insa timpuri obisnuite, iar Saxonia Inferioara nu este un land ca oricare altul. A fost cucerit de catre social-democrati prin forta politica a lui Gerhard Schroder, care a condus regiunea in perioada 1990-1998 si care a pornit de aici ascensiunea sa catre functia de cancelar. L-a lasat in locul sau pe tanarul Sigmar Gabriel, care a reusit sa pastreze Saxonia Inferioara pentru social-democrati pana acum. La alegerile de duminica, landul va trece insa in mainile opozitiei crestin-democrate, spun sondajele. Guvernatorul Sigmar Gabriel se vede astfel detronat chiar de Gerhard Schroder, de nemultumirea germanilor fata de slabele performante economice ale tarii pe care acesta nu reuseste cu nici un chip sa le gestioneze. -Handicapul meu la aceste alegeri este insasi politica pe care o fac social-democratii la Berlin. Nu place electoratului, care uita ca scrutinul regional nu este unul national-, recunoastea Sigmar Gabriel inainte de alegeri.
Simbolica va fi nu numai infrangerea social-democratului Sigmar Gabriel, ci si victoria contracandidatului sau, Christian Wulff. Crestin-democratii, infranti la limita la alegerile generale de la sfarsitul anului trecut, simt deja parfumul imbatator al revansei. Si ar fi cu adevarat un motiv de satisfactie din moment ce castigarea landului Saxonia Inferioara ar atrage dupa sine si controlul asupra deciziilor din Bundesrat, locul pe unde trec toate legile de interes major pentru Germania, inclusiv cele financiare. Guvernul cancelarului Gerhard Schroder va avea mai putina putere de manevra si va fi nevoit sa negocieze in permanenta cu opozitia pentru a realiza reformele anuntate si asteptate de toata lumea.
Votul din Hessen trece pe planul doi ca importanta, in conditiile in care acest land este guvernat de crestin-democratul Roland Koch si sondajele arata ca situatia se va mentine si dupa scrutinul de maine.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane