Una dintre problemele majore cu care romanii s-ar putea confrunta in anii urmatori ar putea fi cresterea preturilor. La fel s-a intamplat si in cazul tarilor care s-au integrat, in 2004, in Uniunea Europeana, iar Romania cu siguranta nu va face exceptie.
Statele care au aderat la UE acum doi ani au inregistrat cresteri semnificative ale preturilor, acestea atenuandu-se insa in anul imediat urmator. Spre exemplu, Letonia, Polonia, Cehia, Lituania si Ungaria au inregistrat, in anul integrarii rate ale inflatiei cu mult mai mari decat cele din anul precedent. Doar in trei din cele 10 noi state membre preturile de consum au avansat intr-un ritm mai redus comparativ cu anul precedent, respectiv Slovenia, Slovacia si Cipru.
Principalele cauze care au stat la baza cresterii ratei inflatiei in noile state membre au fost majorarea preturilor produselor alimentare si cresterea preturilor la bauturile alcoolice si tutun, aceasta din urma fiind cauzata de obligativitatea alinierii accizelor, respectiv suplimentarea cheltuielilor pentru sanatate si armonizarea legislatiei fiscale cu acquis-ul comunitar (n.r. – accize, taxe vamale si TVA).
Asadar, nici Romania nu va face exceptie din acest punct de vedere, intrucat va trebui sa parcurga si ea, obligatoriu, toti acesti pasi pana in momentul integrarii, dar si dupa aceea. Potrivit unui studiu realizat recent de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP), calendarul si amploarea ajustarilor preturilor administrate si modificarile in politica fiscala care vor avea loc in perioada urmatoare reprezinta factori de risc, din perspectiva impactului asupra anticipatiilor inflationiste. Astfel, in Romania vor avea loc, in perioada urmatoare, noi ajustari ale preturilor la energie electrica, termica si gaze, care se vor regasi, automat, in cheltuielile cu intretinerea si, implicit, in indicele pretului de consum.
Totodata, pretul gazelor naturale din productia interna urmeaza sa se alinieze la cel din import pana la sfarsitul anului 2008, iar pana la inceputul anului viitor, piata energiei electrice va trebuie sa se liberalizeze complet, concomitent cu liberalizarea partiala a pretului la energie termica.
Armonizarea legislatiei fiscale cu acquis-ul comunitar va fi unul dintre factorii care vor afecta inflatia, iar in materie de accize armonizate urmeaza, la 1 ianuarie 2007, alte majorari. Acestea vizeaza principalele grupe de produse supuse acestui regim, respectiv benzina cu plumb, pacura si electricitatea. Totodata va fi extinsa accizarea si pentru alte produse, precum gazul natural utilizat drept combustibil pentru incalzire in scop comercial si necomercial.
Trebuie amintit ca, in Romania, alimentele si bauturile nealcoolice au pondere de aproximativ 40% in cosul de consum, nivel aprope dublu fata de aceleasi cheltuieli pe care le au cehii – 20%, slovacii – 17% sau ungurii -21%. In ceea ce priveste intretinerea locuintei, ponderea preturilor legate de aceasta in cosul de consum este a doua ca marime dupa produsele alimentare, chiar daca este relativ mic in comparatie cu celelalte state care au aderat, in 2004, la UE.