Home În Lume Inel de otel in jurul lui Bush

Inel de otel in jurul lui Bush

DISTRIBUIŢI

Planificata cu luni in urma ca moment de celebrare a aliantei anglo-americane si lovitura de imagine, alaturi de Regina Elizabeth a II-a, vizita de stat la Londra, desi prima a unui presedinte american, are toate sansele sa se intoarca impotriva lui George W. Bush.

O operatiune de securitate fara precedent ca aceea pregatita pentru cele patru zile ale vizitei (marti-vineri) poate opri eventualele atacuri teroriste planuite impotriva liderului american. Dar nu ii poate opri pe cei aproximativ 100.000 de protestatari antirazboi asteptati sa iasa in strada, nici criticile parlamentarilor britanici, chiar a celor laburisti, de frica carora Bush si-ar fi anulat discursul in legislativul londonez, dupa cum scrie presa britanica. Si nici articolele negative ale unor cotidiane precum -Daily Mirror-, -Independent-, -Guardian- sau epitete precum -Lasul George- sau -Toxicul texan-.

Opinia publica americana ar putea fi neplacut surprinsa, in dauna sanselor electorale ale liderului de la Casa Alba pentru anul viitor, de opozitia pe care Bush o va intampina la Londra, scrie, de peste Ocean, -Washington Post-. Caci, indiferent de deciziile si curtoazia oficialilor britanici, populatia din regat are, in mare, aceleasi opinii precum cele puternic antiamericane sau mai degraba anti-Bush exprimate in Franta sau Germania.

SUA merg mai departe pe cont propriu

Rezultatele unui sondaj de opinie realizat pentru -Daily Mirror- sunt semnificative in acest sens: presedintele american reprezinta pentru 60% din britanici a doua mare amenintare la adresa pacii mondiale, la egalitate cu liderul comunist nord-coreean, Kim Jong Il, si imediat dupa premierul israelian, Ariel Sharon. Totodata, 37% din cei intervievati il considera pe Bush nu foarte dotat din punct de vedere intelectual (-stupid-), in timp ce pentru 33% din acestia este un personaj incoerent. In plus, pentru prima data dupa interventia militara impotriva Irakului, majoritatea celor chestionati sunt de parere ca America a gresit pornind razboiul: in martie si aprilie, cand trupele americane intrau in Bagdad, 66% din britanici erau in favoarea folosirii fortei, doar 29% impotriva.

Rezultatele sondajelor de opinie nu par insa sa afecteze direct planurile puterii americane: Statele Unite vor actiona din nou, singure daca acest lucru este necesar, pentru securitate internationala pe termen lung, a declarat Bush intr-un interviu pentru cel mai popular cotidian britanic -The Sun-.

Un presedinte blindat

Masurile de siguranta sunt fara precedent in istoria Marii Britanii.

Operatiunea speciala de protejare a primului presedinte al lumii a fost demarata cu luni in urma, cand primii agenti ai serviciilor secrete au fost trimisi la Londra pentru cercetarile preliminare. Circa 250 de agenti speciali americani se vor afla in permanenta in jurul lui Bush si vor avea dreptul de a deschide focul, desi legea britanica nu ii protejeaza in cazul unui accident. 5.000 de ofiteri ai politiei metropolitane, cea mai bine antrenata pentru a raspunde unui atac terorist si totodata valurilor de protestatari, vor fi la datorie, alaturi de alte efective deplasate in aceasta misiune coordonata de Scotland Yard. Masina prezidentiala este blindata, o versiune Cadillac speciala: cauciucurile sunt astfel fabricate incat sa functioneze chiar si ciuruite de gloante, iar soferul are la dispozitie tehnologie pentru a vedea pe timp de noapte. Dimensiunile si datele tehnice ale masinii sunt secrete. Se stie doar ca poate adaposti sase persoane, dintre care doua sunt cunoscute: Laura si George W. Bush. Regina Elizabeth a II-a, gazda cuplului prezidential pentru doua nopti, a refuzat insa prezenta continua a unui Black Hawk deasupra palatului Buckingham, din cauza zgomotului. Zona a fost securizata pe o distanta apreciabila si traseul original al demonstrantilor deviat, detalii mai exacte urmand a fi stabilite ulterior negocierilor inca in desfasurare ieri.

NATO in Irak?

Importanta vizitei americane este subliniata si de prezenta secretarului de stat, Colin Powell, si a consilierului prezidential, Condoleezza Rice, ca si de temperatura ridicata a subiectelor ce urmeaza a fi abordate.

Anuntul accelerarii transferului de putere catre lideri irakieni, anul viitor – echivalent cu sfarsitul ocupatiei civile, trupele occidentale urmand a ramane la datorie pana in 2006 -, va fi, potrivit unor surse de la Washington, atractia principala a conferintei de presa comune cu premierul britanic, Tony Blair. La fel de importanta este decizia SUA de a permite, ca favor pentru sprijinul permanent, implicarea companiilor britanice in proiectele de reconstructie irakiana, pentru care se vor elibera zeci de miliarde de dolari in urmatorii ani.

Analistii occidentali se asteapta ca Tony Blair sa incerce in acest context o oarecare detensionare a relatiilor transatlantice in chestiuni precum razboiul otelului sau soarta cetatenilor britanici prizonieri la Guantanamo Bay, desi vocile critice il crediteaza cu putini sorti de izbanda.

Perfect se vor intelege insa cei doi lideri asupra participarii britanice la dezvoltarea apararii europene, -in deplina compatibilitate cu NATO-, dupa cum au declarat surse diplomatice europene. -Credem ca Europa trebuie sa fie mai eficienta in planul apararii. Europa trebuie sa poata actiona independent de NATO, in cazul in care Alianta decide sa nu isi asume o anumita misiune-, a subliniat Bush, care a repetat ca forta europeana de aparare nu trebuie sa actioneze in contradictie cu NATO. Declaratiile survin pe fondul ingrijorarii americane cu privire la o banuita triada franco-germano-britanica care ar urmari -distrugerea NATO-, idee negata vehement de Londra. Tot in domeniul militar, surse apropiate celor doua guverne citate de -The Independent- sustin ca Bush si Blair vor discuta o eventuala plasare a fortelor din Irak sub comanda internationala, posibil cea a NATO. Acelasi subiect se va strecura si pe agenda reuniunii de marti a ministrilor de externe ai Uniunii Europene, la Bruxelles, la care invitat in premiera este seful diplomatiei americane, Colin Powell. Acesta din urma va testa terenul si in timpul unei intalniri programate in context cu secretarul general al NATO, lordul George Robertson.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.