Home În Lume Infrastructuri și comportamente pentru a spori siguranța rutieră

Infrastructuri și comportamente pentru a spori siguranța rutieră

DISTRIBUIŢI

În zona Europei de Sud-Est, accidentele de maşină şi vătămarea persoanelor ca urmare a acestora cauzează pierderi sociale şi economice. Regiunile din Europa de Sud-Est sunt dintre cele mai deficitare din Europa din punct de vedere al siguranţei rutiere :  ţări ca Grecia, Bulgaria, România şi, în măsură mai mică, Slovacia şi Ungaria, au o rată  per populaţie a  accidentelor rutiere mortale cu mult peste media  de 62 cazuri mortale per milion de locuitori înregistrată în UE în 2010 (sursa: baza de date CARE şi datele naţionale). În ţările din Europa de Sud-Est (SEE) care nu sunt în prezent membre ale Uniunii Europene, rata accidentelor de maşină şi a mortalităţii în urma acestora este şi mai mare: în Bosnia – Herţegovina, Serbia şi Croaţia, au fost înregistrate rate de peste 100 cazuri de accidente rutiere mortale per milion de locuitori  în anul 2009. Această situaţie încetineşte dezvoltarea regiunii SEE şi necesită îmbunătăţiri urgente pentru a atinge obiectivul pe care Uniunea Europeană şi l-a propus pentru anul 2020 privind siguranţa rutieră.

ROSEE este un proiect care implică 6 ţări: Italia, România, Ungaria, Grecia, Slovenia, Bulgaria. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea siguranţei rutiere pe reţelele primare şi secundare din zona Europei de Sud-Est şi este finanţat de  Programul de Cooperare Transnaţională – Europa de Sud Est.

ALOT e o companie care a fost creată în 2008 de către provinciile Brescia, Mantua, Bergamo și Cremona, în scopul de a favoriza dezvoltarea infrastructurii, logistică „și serviciile de transport de la Est Lombardia, precum și pentru a îmbunătăți calitatea mobilității. Compania, al cărei capital este integral de stat și împărțit mod egal în rândul membrilor, cele 4 provincii, este conceput ca o legătură între organismele publice și companii, în domeniul mobilității durabile și a serviciilor de transport. ALOT a fost conceput ca un incubator, dezvoltator si manager de proiecte de mobilitate durabilă la nivel local și european, mulțumită transferului de experiență și competențe dezvoltate de provincii în ultimii cinci ani de planificare la nivel inter-regional și transnațional.

ALOT a prezentat rezultatele finale ale proiectului Rosee – Siguranța rutieră în regiunile sud-estul Europei, în cadrul Conferinței Internaționale WP4 adresată tuturor părților interesate implicate în siguranța rutieră, conferință plasată la încheierea proiectului la Brescia, în 24 noiembrie.

Programul a inceput cu salutul de bun venit rostit de Guido Piccoli, directorul ALOT, urmate de saluturile de către funcționari ai Regiunii Lombardia și ai Provinciei Brescia.
Participanții la eveniment sunt activi în domeniul siguranței rutiere, reprezentanți ai Poliției de Stat, experți în probleme de trafic, venind din Italia, Slovenia, Ungaria, Serbia, România, Bulgaria și Grecia, împreună cu 2 clase de la un colegiu tehnic (Istituto Tartaglia-Olivieri, Brescia). În calitate de reprezentanți instituționali, au participat Enrico Capitanio, reprezentantul local al Regiunii Lombardia în Brescia, Antonio Bazzani, consilier al provinciei Brescia, Michela Tiboni, Urbanism consilier pentru municipiul Brescia, președintele de autostrăzii BREBEMI Francesco Bettoni.

„Siguranța rutieră este o problemă majoră în societatea noastră, și atunci când conduceți trebuie să vă păstrați mereu în minte faptul că sunteți un pericol potențial pentru alții și pentru tine – spune Guido Piccoli, director al ALOT, subliniind cele trei elemente de siguranță rutieră: infrastructurile , comportamente și vehicule. „ALOT a elaborat proiectul Rosee – Siguranța rutieră în regiunile Sud-Est Europene, cu accent pe comportamente și infrastructuri, elementele cele mai riscante. Evenimentul final Rosee a prezentat rezultatele proiectului cu privire la aceste aspecte, implicând toți participanții la experienta unica a unui test de conducere în condiții de siguranță, oferit datorită colaborării cu circuitul internațional Franciacorta. ” a conchis Piccoli.

Michela Tiboni, Consilier pentru Urbanism si Dezvoltare Durabilă a municipiului Brescia, a lăudat faptul că proiectul Rosee a permis să se confrunte direct cu siguranța rutieră, cu ajutorul fondurilor europene. Într-adevăr, resursele municipiilor sunt limitate și nu sunt suficiente, cum au arătat datele despre accidente din provincia Brescia: 3.400 accidente cu leziuni în 2013, 731 decese, unul la cinci zile.
Au fost prezentate toate experiențele din țările partenere ale proiectului. Acțiunea pilot ALOT axată pe siguranța trecerilor de pietoni în Brescia și provincie: analizele arată că în perioada 2005-2009, 1255 accidente, și 55 de decese, au implicat pietoni, în mare parte vârstnici.

Finanțat de Europa de Sud-Est a fondurilor structurale, proiectul Rosee și-a propus să sporească siguranța rutieră în țările din sud-estul european, și a construit capacității instituționale între autoritățile locale prin acțiuni de formare, diseminare a celor mai bune practici, precum și punerea în aplicare a activităților pilot.
Evenimentul final, adresat tuturor părților interesate active în domeniul siguranței rutiere, sub ambele aspecte de infrastructură și de comportament, a fost conceput pentru a arăta rezultatul final al proiectului Rosee, aproape de capătul său: după o ședință comună, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Rosee, au urmat două sesiuni separate, concentrate pe probleme de comportament și respectiv de infrastructură. În timpul fiecărei sesiuni au fost prezentate activitățile pilot relevante și propunerile de investiții. În plus, testul de conducere în condiții de siguranță la Circuitul de Șofat în siguranță, cu sprijinul de instructori calificați, a obținut un interes demn de remarcat.
Testul a permis să se înțeleagă 2 lucruri: pe de o parte, riscurile, nu întotdeauna percepute, trăite zilnic când conducem, iar pe de altă parte, reacția conducătorilor auto în situații de pericol. În cele din urmă, a fost apreciată posibilitatea de a testa, de asemenea al treilea element de siguranță rutieră, vehiculele: o gamă completă de vehicule electrice, inclusiv biciclete, motociclete, autoturisme si camioane, a fost disponibilă pentru teste de conducere, pentru a arăta că de inovația tehnologică merge mână în mână cu o siguranță rutieră sporită.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.