
Experți din partea Comisiei Europene și a statelor membre se reunesc la Bruxelles la 11 iulie pentru a accelera modalitățile de programare și punerea în practică a inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”, în cadrul unui seminar special organizat de Comisie, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Obiectivul seminarului este de a colabora în ceea ce privește programarea măsurilor finanțate în cadrul inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”, astfel încât toate statele membre eligibile să poată începe să primească fonduri cât mai curând posibil.
„Multe state membre implementează în mod activ măsuri care să facă din garanția pentru tineret o realitate, cu ajutorul celor 6 miliarde de euro disponibile în cadrul Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și al Fondului social european, în valoare de peste 10 miliarde de euro anual. Finanțarea ILMT joacă un rol esențial deoarece aceasta va sprijini în mod direct tinerii, oferindu-le o primă experiență la locul de muncă, un stagiu, un contract de ucenicie sau cursuri de formare. Seminarul în cauză își propune să ajute statele membre să accelereze programarea măsurilor de sprijinire a tinerilor finanțate prin Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și să utilizeze aceste fonduri cât mai bine”, a declarat László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.
Potrivit sursei citate, fondurile provenite din inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”, programate împreună cu cele din Fondul Social European în perioada 2014-2020, ar trebui să fie utilizate pentru acțiuni care vizează tinerii sub 25 de ani (sau, în cazul în care un stat membru decide astfel, de până la 29 de ani), în special pe cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (denumiți NEET), în regiunile în care rata șomajului în rândul tinerilor a fost de peste 25% în 2012. 20 de state membre sunt eligibile pentru finanțare prin inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”, deoarece au astfel de regiuni.
Prin finanțarea acordării directe de locuri de muncă, de stagii, de contracte de ucenicie sau de cursuri de formare, inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri” sprijină în mod direct aplicarea sistemelor naționale de garanție pentru tineret.
Cheltuielile sunt eligibile începând cu 1 septembrie 2013, ceea ce înseamnă că finanțarea se poate face retroactiv începând cu acea dată. Conform termenilor prevăzuți în regulamentele adoptate de Consiliul de Miniștri al UE și de Parlamentul European, autoritățile naționale trebuie să prezinte Comisiei spre aprobare programe operaționale care să evidențieze măsuri privind utilizarea finanțării prin Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor.
Până în prezent, Comisia a adoptat programul operațional special ILMT al Franței, iar proiectul de program operațional special ILMT al Italiei este în faza finală a discuțiilor cu Comisia. Alte state membre, inclusiv Bulgaria, Croația, Irlanda, Polonia și Suedia sunt, de asemenea, în curs de implementare a proiectelor care urmează să fie finanțate în cadrul inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”.