La doua luni de la blocarea demersurilor de pace in Orientul Mijlociu, ca urmare a unei serii de atacuri si a dezmembrarii guvernului palestinian, cele doua parti se reintalnesc, in circa 10 zile, la nivel inalt. De data aceasta insa, interlocutorul premierului israelian Ariel Sharon va fi palestinianul Ahmed Qorei, al carui cabinet a fost ratificat miercuri de parlament. Acesta a declarat ca incheierea unui acord de incetare a focului este principala sa preocupare.
Potrivit presei israeliene, intalnirea va avea loc dupa intoarcerea lui Sharon dintr-o vizita in Italia, programata pentru saptamana viitoare. Qorei declara in urma cu cateva zile ca intalnirea cu Sharon va fi productiva numai daca, urmare negocierilor intre consilierii celor doi, discutiile vor conduce la depasirea actualului impas in ceea ce priveste planul de pace ce poarta semnatura SUA, ONU, Rusia si UE si care este menit sa conduca la crearea unui stat palestinian in 2005.
Obiectivul premierului palestinian este insa unul extrem de dificil in contextul politic din Orientul Mijlociu, iar sansele de a-l indeplini sunt foarte mici. O piedica o reprezinta permanenta lupta pentru putere din cadrul structurilor palestiniene, intensificata dupa ce liderul palestinian, Yasser Arafat, a fost indepartat din procesul de pace si izolat la cartierul sau general de la Ramallah, unde, potrivit propriilor declaratii, -viata ii este amenintata zi si noapte-. Nemaifiind considerat un partener potrivit de discutii nici de SUA, nici de Israel, Arafat nu vrea insa sa cedeze controlul asupra fortelor de securitate, cel mai important element al edificiului palestinian.
De bun augur nu este nici decizia Israelului de a continua constructia unui zid de securitate in Cisiordania, in pofida solicitarilor internationale de a pune capat acestei initiative, menita, potrivit autoritatilor de la Tel Aviv, sa apere comunitatile evreiesti de violenta atentatelor sinucigase. Iar lipsa de entuziasm a lui Sharon in acceptarea dialogului bilateral cu omologul lui palestinian este graitoare, comenteaza analistii internationali.