Cel mai mare val de extindere a UE care va fi parafat definitiv la 1 mai 2003 este si -cel mai bine pregatit in istoria Uniunii-, a dat asigurari, in ultimele ore dinaintea prezentarii rapoartelor anuale de tara ale statelor candidate, comisarul pentru extindere, Gunter Verheugen. Daca Romania, Bulgaria si Turcia fac obiectul unei monitorizari mai speciale, dat fiind ca nu fac parte din valul din 2004, grupul celor 10 state a caror aderare a fost ratificata deja de Parlamentul European pare sa se bucure de un tratament caracterizat de o relativa clementa din partea executivului european. Ceea ce poate reprezenta un motiv de speranta si pentru Romania si Bulgaria, in cazul in care 2007 nu le va gasi pregatite in totaliatate.
In teren, lucrurile arata astfel: cu sase luni inainte de a capata statutul de membru, indexul elaborat de Comisia Europeana indica 39 de puncte in care una sau alta dintre candidatele urmatorului val mai au de lucru. Subiecte de o -grava preocupare-, dupa cum sunt ele numite oficial. Ar fi vorba, printre altele, despre domenii sensibile precum securitatea alimentara, pregatirea personalului medical sau controlul maritim. Dupa cum se stie deja, Polonia este, dintre cele 10 viitoare membre, tara cea mai mare si cu cele mai multe bile negre in raport, noua. Problema numarul 1 este reprezentata de organizarea sectorului agricol care sa permita controlul strict al produselor care vor lua calea exportului. Malta mai are de rezolvat sase puncte-cheie, printre care adaptarea porturilor la standardele europene. Lituania va primi avertismente la patru capitole, Cehia, Ungaria si Slovacia la fel, Estonia – trei, Lituania – doua si Slovenia, eleva silitoare a spatiului ex-comunist, mai are de reglementat doar sistemul de recunoastere reciproca a diplomelor din invatamantul sanitar. Inaintea prezentarii raportului era inca neclar cum va fi tratat Ciprul, dat fiind diferendul cu Turcia ce influenteaza in special sansele celei de a doua de aderare. In cazul acesteia din urma, raportul va reprezenta un indiciu clar daca, la sfarsitul lui 2004, UE va demara negocierile de aderare.
Potrivit editiei de ieri a cotidianului conservator francez -Le Figaro-, chiar si pe fondul acestor motive de ingrijorare, Gunter Verheugen era pregatit sa sprijine prin interventia sa eforturile celor 10 state de a se alinia la cerintele europene. Ar urma, astfel, sa faca obiectul unei -foi verzi- aproximativ 70% din punctele initiale ale negocierilor de aderare ale celor 10 viitoare membre, ceea ce inseamna ca totul este deja gata. Alte 25% ar urma sa fie trecute pe o -foaie portocalie-, ceea ce echivaleaza cu recomandarea ferma de dublare a eforturilor, in urmatoarele sase luni, pentru aducerea acestor puncte la nivelul cerut de Uniune. Problema ar mai fi restul de 5% din subiecte, pentru care se asteapta masuri de urgenta.
In contextul in care comisarul european pentru extidere, Gunter Verheugen, incearca sa dedramatizeze situatia, este de asteptat ca Parlamentul European sa nu conteste concluziile comisiei si sa accepte felul in care aceasta vede pregatirile pentru aderare. -Este prea tarziu sa dam inapoi-, a explicat un parlamentar european citat de acelasi cotidian francez, in replica la temerile ca cele 10 state ar putea fi prinse nepregatite de ziua de 1 mai 2004. Un analist pe politici europene aprecia insa ca intrebarea daca cele 10 candidate sunt sau nu pregatite este deja depasita, iar acestea trebuie luate asa cum sunt.
De altfel, riscul in cazul intrarii fara a indeplini toate conditiile este in curtea candidatelor. Ele ar putea fi sanctionate prin reducerea unor subventii sau ar putea fi confruntate cu limitarea exporturilor in domenii nesigure, cum ar fi cel agroalimentar. Mai mult chiar, UE si-a pregatit deja un sistem de protectie, numit cote de salvgardare, in cazul in care exporturile din statele nou-venite ar ameninta piata celor 15 membre vechi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane