-Vor sa ne faca sa plecam din Irak. Dar nu vom pleca-, a declarat, marti, presedintele George W. Bush in cursul uneia dintre rarele sale conferinte de presa, menita sa confirme politica americana in statul arab, supusa unor presiuni fara precedent ca urmare a atacurilor repetate impotriva trupelor SUA si a organizatiilor internationale.
Nu vom pleca, nu inca – este insa adevaratul mesaj transmis de liderul de la Casa Alba, care, in contextul apropierii alegerilor din noiembrie anul viitor, ramane fidel politicii de irakificare rapida, concomitent cu retragerea treptata a trupelor americane pana la nivelul minim al unei garnizoane, desfasurata in apropierea Bagdadului, care sa stea cu ochii pe orice guvern va lasa in urma Washingtonul, scrie presa de peste Ocean.
Irakificarea in doua trepte presupune folosirea politiei si soldatilor irakieni pentru misiuni de mentinere a securitatii si, totodata, retragerea trupelor occidentale in linia a doua, pentru a se concentra asupra luptelor cu elementele din rezistenta, scrie -Washington Post-. Pus in aplicare cu prea multa rapiditate si inainte de pregatirea si maturizarea fortelor irakiene, acest scenariu ar putea avea insa consecinte negative, sustin unii analisti, trimitere la transformarea Irakului intr-un stat slab, dominat de elemente teroriste.
Potrivit cotidianului citat, alte doua alternative au fost respinse de Casa Alba. Prima – suplimentarea cu trupe americane a celor 130.000 de efective existente – este irealizabila tehnic (majoritatea diviziilor active din armata americana si-au facut datoria in Irak si Afganistan in ultimii doi ani) si politic (Bush nu poate candida pentru un al doilea mandat prezidential si trimite totodata militari americani sa infrunte riscurile irakiene). O a doua varianta – atragerea de trupe internationale – nu a avut succesul scontat, in pofida sprijinului ONU.
Surse din cercurile puterii de la Washington vorbesc despre 90.000 de militari americani in Irak pana in vara (o scadere a efectivelor cu 30%) si reduceri masive in urmatoarele 12 luni.
O perioada relativ scurta pentru Casa Alba, in conditiile in care Bush va trebui sa demonstreze electoratului american ca -in lume este mai multa pace si libertate sub conducerea mea-, viitorul slogan electoral al presedintelui republican, dupa cum scrie -Financial Times-.
Realitatea este ca Irakul ramane un loc periculos, ca de altfel intreaga zona a Orientului Mijlociu, regiune in care interesele americane sunt deosebit de pregnante. O schimbare in acest sens o reprezinta si cea mai recenta declaratie a adjunctului secretarului de stat al SUA, Richard Armitage, care a anuntat ca Washingtonul este pregatit sa reia, la un anumit nivel, convorbirile cu Iranul, suspendate la inceputul anului, dupa ce Teheranul a fost acuzat ca adaposteste elemente Al-Qaida. O pozitie interesanta fata de un stat plasat de liderul american pe asa-numita axa a raului, alaturi de fostul regim de la Bagdad si statul comunist nord-coreean.