Atentia intregii lumi s-a mutat, zilele acestea, de la New York la Bagdad. Dupa ce americanii au obtinut sprijinul unanim al Consiliului de Securitate al ONU pentru Rezolutia 1441 privind Irakul si dupa ce presedintele George W. Bush a semnat planul de actiune militara impotriva lui Saddam Hussein, a venit randul acestuia din urma sa dea un raspuns provocarii occidentale.
In capitala irakiana urma sa aiba loc, ieri, o reuniune extraordinara a parlamentului, convocata chiar de Saddam Hussein. Bagdadul mai are la dispozitie inca trei zile pentru a accepta documentul ONU, care prevede intoarcerea inspectorilor pe probleme de dezarmare in Irak si ameninta regimul de la Bagdad cu -serioase consecinte- in cazul in care incalca prevederile rezolutiei. Printre gravele consecinte nu este greu de regasit ideea unui razboi americano-britanic.
Varianta respingerii rezolutiei nu este exclusa, existand insa sanse reduse in acest sens. In cazul unui raspuns negativ de la Bagdad, decizia Occidentului nu poate fi decat una singura: interventie militara.
Tocmai de aceea este de asteptat ca Saddam Hussein sa accepte, deocamdata, termenii documentului aprobat in Consiliul de Securitate.
Rezolutia contine insa o capcana: in cel mult 30 de zile din momentul in care accepta documentul, Irakul trebuie sa prezinte inspectorilor ONU o lista cu programele, fabricile si materialele folosite pentru producerea de arme de distrugere in masa. Iar Bagdadul a tot insistat in ultimele zile ca nu are nimic de ascuns. Negarea in continuare a existentei arsenalelor de distrugere in masa ar fi cu siguranta interpretata drept o incalcare a rezolutiei. Tocmai de aceea, 7 decembrie este ziua in care vom afla daca razboiul este sau nu probabil.
Intre timp, Casa Alba a continuat sa exercite presiuni asupra regimului de la Bagdad, o ultima declaratie in seria irakiana fiind cea a consilierului prezidential pe probleme de securitate nationala, Condoleezza Rice, potrivit careia Administratia Bush va adopta o politica -de toleranta zero- fata de Irak. Amenintatoare sunt si afirmatiile secretarului de stat Colin Powell: -Cerem cooperare din partea regimului irakian, altfel se va confrunta cu cele mai serioase consecinte. Si daca se declanseaza actiunea militara, rezultatul nu poate fi decat unul singur: regimul va fi distrus, regimul va fi invins-.