Home În Lume Iranul sfideaza SUA si Europa

Iranul sfideaza SUA si Europa

DISTRIBUIŢI

In ajunul reuniunii de astazi a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Iranul a avertizat aceasta institutie in legatura cu urmarile unei eventuale sesizari a Consiliului de securitate al Natiunilor Unite vizavi cu programul nuclear al Teheranului. Anterior, presedintele Mahmoud Ahmadinejad sfidase Statele Unite si aliatii lor europeni, afirmand, sambata, de la tribuna Adunarii generale a ONU, ca Iranul are un drept inalienabil de a produce combustibil atomic.

Cu o zi inaintea discursului lui Ahmadinejad, presedintii american si rus, George Bush si Vladimir Putin, afisasera o neasteptata unanimitate in dosarul iranian. -Avem un scop comun. Nu dorim ca Teheranul sa posede arme nucleare, la fel cum nu vrem ca nord-coreenii sa dispuna de un asemenea arsenal-, a rezumat Bush discutiile cu omologul sau de la Kremlin pe aceasta tema. -Cred ca pozitiile noastre sunt foarte apropiate de cele ale partenerilor nostri americani in problema data-, a subliniat, la randul lui, Putin.

-Un parteneriat serios-

Programul nostru de imbogatire a uraniului este unul pur pasnic, a venit replica lui Ahmadinejad, potrivit caruia SUA sunt cele care nu respecta tratatele internationale in domeniul nuclear. Pentru a-si demonstra buna lui credinta, el a propus participarea altor state la aceste activitati, a caror sistare este ceruta, la unison, de americani si europeni. -Republica islamica este dispusa sa lanseze un parteneriat serios, cu sectoare private si publice din alte tari, in vederea punerii in practica, in Iran, a unui program de innobilare a uraniului-, a spus Ahmadinejad.

Mijloace de aparare

Cateva ore mai tarziu, liderul regimului de la Teheran denunta, pe postul de televiziune CNN, -apartheidul nuclear- ce autorizeaza doar unele tari sa practice aceste activitati. Intrebat daca Iranul ar putea provoca o inflamare a cursurilor la petrol daca, pana la urma, se va ajunge la Consiliul de securitate al ONU, Ahmadinejad a asigurat ca tara lui dispune -de suficiente mijloace- pentru a-si apara drepturile. Vorbe goale? Nu prea, avand in vedere ca Iranul este al doilea, dupa Arabia Saudita, mare producator de -aur negru- din OPEC si tot al doilea, dupa Rusia, detinator mondial de zacaminte de gaze naturale.

Sanctiuni internationale

Inaintea alocutiunii lui Ahmadinejad, Condoleezza Rice incurajase, la randul ei, comunitatea internationala sa dea dovada de o mai mare fermitate in fata Iranului. -Teheranul ar trebui sa revina la masa negocierilor alaturi de Germania, Franta si Marea Britanie, renuntand definitiv la ambitiile lui nucleare-, declarase secretarul de stat. -Din moment ce toate eforturile noastre diplomatice au fost epuizate, trebuie sa intre in joc Consiliul de securitate-, organism care ar putea decide instituirea de sanctiuni impotriva Teheranului. Acest lucru ar echivala cu inghetarea, daca nu chiar renuntarea la multe din proiectele energetice lansate in ultimul timp de Iran.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.