Home În Lume Italia, iertata inca o data

Italia, iertata inca o data

DISTRIBUIŢI

Pentru liderii finantelor europene, saptamana a debutat, la Bruxelles, cu prima intrunire sub sceptrul olandez. Daca dimineata le-a fost rezervata ministrilor de finante din -zona euro-, reprezentantii celor 25 au inceput discutiile seara, punctul forte al ordinii de zi constituindu-l deficitul bugetar italian. Pe agenda intrunirii s-a mai aflat si propunerea pentru viitorul ministru de finante al zonei euro.

Dat fiind ca Giulio Tremonti, ministrul italian al finantelor, a demisionat, cel care a sustinut ieri cauza Italiei a fost premierul Silvio Berlusconi, el preluand interimatul functiei. Incalcarea pactului de stabilitate, prin depasirea limitelor stabilite pentru deficitul bugetar, a atras dupa sine si sanctiuni drastice pentru Italia. Totusi, in aceeasi situatie se afla si Germania si Franta, care au scapat doar cu avertismente in acest sens. Desi comisarul european pe probleme economice, Joaquin Almunia, a insistat asupra sanctionarii Italiei, in timp ce ministrul de externe olandez, Gerrit Zaml, a propus ca sanctionarea Romei sa nu fie amanata, planul de reducere a deficitului bugetar prezentat de Berlusconi pare sa fi avut succes. Italia a obtinut o perioada de gratie de doua luni, timp in care va trebui sa demonstreze ca isi poate mentine bugetul in limitele impuse prin pactul de stabilitate.

Cat priveste reuniunea reprezentantilor celor 12 state din grupul euro, acestia s-au concentrat asupra crearii unei noi functii, vizand fotoliul de lider al finantelor in zona. Se pare ca primul -Mister Euro- va fi Jean-Claude Juncker, seful executivului luxemburghez, sustinut de majoritatea reprezentantilor, dar, in special, de Franta si Germania. Junker este premierul Luxemburgului, dar si ministrul de finante al tarii. Noua functie are drept scop promovarea Bancii Centrale Europene, dar si un control mult mai atent asupra membrilor eurogrupului. Pentru ca nu dorea sa isi abandoneze responsabilitatile de -acasa-, Juncker a refuzat nominalizarea pentru postul de presedinte al comisiei. In schimb, noile atributii i-ar permite lui Juncker sa isi pastreze functiile nationale. Indiferent de rezultatul actualelor discutii, Juncker va prezida grupul euro in 2005, pentru ca Luxemburgul va detine presedintia rotativa a UE in prima jumatate a anului. El va ramane in functie pana la finalul lui 2005, deoarece Marea Britanie, nefiind membra a zonei euro, nu va putea sa preia aceasta functie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.