Home În Lume Italia si Franta, victime colaterale ale semiesecului dosarului irakian

Italia si Franta, victime colaterale ale semiesecului dosarului irakian

DISTRIBUIŢI

Pe masura ce administratia americana si cea britanica se vad tot mai in dificultate dupa ce a devenit clar ca dosarul irakian care a motivat razboiul a fost mai mult decat inconsistent, in presa internationala au inceput sa circule deja o serie de informatii ale caror efect este pasarea responsabilitatii.

Pe de o parte, Italia, aliata Statelor Unite in criza irakiana, a fost acuzata de saptamanalul american -Time- ca a furnizat Statelor Unite documente in legatura cu presupusele tranzactii ale Irakului cu Nigeria pentru cumpararea uraniului necesar reluarii programelor sale nucleare, documente care ulterior au contribuit la -dosarul irakian- eronat folosit pentru declansarea razboiului. Potrivit revistei -Time-, la sfarsitul anului 2001 guvernul italian a intrat in posesia unor probe care sugerau ca Irakul a incercat sa cumpere uraniu din Nigeria. Roma ar fi furnizat sase scrisori, alaturi de alte documente, care ar fi certificat corespondenta purtata de Nigeria cu functionarii irakieni insarcinati sa se ocupe de afacerea respectiva. Probele aflate in mainile italienilor ar fi fost, potrivit -Time-, trimise in Statele Unite si Marea Britanie. Guvernul italian a reactionat ieri fata de aruncarea responsabilitatii asupra Romei. Cabinetul de la Roma a dezmintit informatia, explicand ca sunt lipsite de fundament orice informatii referitoare la transmiterea de catre partea italiana catre alte servicii de informatii documente de provenienta irakiana sau nigeriana care sa ateste presupuse tranzactii intre Nigeria si Irak. Surse din serviciile italiene de informatii si securitate au admis ca serviciile secrete italiene detineau in anul 2000 informatii despre tratativele dintre cele doua tari, dar neaga ca le-ar fi transmis altor servicii secrete. Saptamanalul american care a lansat informatia sugereaza ca informatiile ar fi fost transmise chiar de catre guvernul italian, condus si atunci de Silvio Berlusconi. Maine, un reprezentant al guvernului italian este asteptat sa dea explicatii in fata comisiei parlamentare de control a serviciilor de informatii, fiind solicitati sa dea dea explicatii si ministrul apararii, si cel de interne.

In paralel, cotidianul britanic -Daily Telegraph- a lansat ipoteza ca serviciile secrete franceze sunt banuite de a fi boicotat dosarul irakian. Acestea ar fi suspectate ca nu au permis serviciilor britanice sa furnizeze SUA informatii -credibile- privind incercarile Irakului de a achizitiona uraniu din Nigeria. Potrivit unor oficiali americani citati, M16 dispunea de mai multe informatii -diferite si credibile- care atestau incercarile irakiene, dar ele proveneau de la un serviciu strain, informatiile neputand fi transmise fara acordul posesorului. Serviciile americane presupun ca detinatorii informatiilor ar fi fost serviciile franceze, pentru ca Nigeria este o fosta colonie franceza, iar minele de uraniu sunt administrate de o firma franceza.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.