Guvernul italian se afla in fata unui dublu test. Peste 11 milioane de italieni sunt asteptati duminica sa aleaga primarii si consilierii din 12 provincii si 502 comune, pe fondul reconstructiei stangii, faramitata dupa pierderea alegerilor de catre Guvernul Dalema in 2001. Rezultatul, care va fi cunoscut cel mai probabil abia la jumatatea lui iunie, dupa al doilea tur de scrutin, are o puternica semnificatie atat in perspectiva politicii interne, cat mai ales in cea europeana. Perspectiva pierderii alegerilor generale din 2005 ar putea marca puternic cele sase luni de presedintie a Uniunii Europene, pe care Italia se pregateste sa o preia de la 1 iulie. Confruntarea se duce intre coalitia de dreapta Il polo, a premierului Silvio Berlusconi, si Margherita, care reuneste stanga unita, care in ultima perioada a pornit o puternica ofensiva mediatica impotriva lui Berlusconi, speculand procesul de coruptie in care acesta este implicat. Pe listele de candidati, femeile ocupa doar 9% din locuri pentru fotoliile de primar si ceva mai mult de 3 procente pentru presedintia consiliilor locale, mai putin chiar decat numarul de mandate pe care le ocupa in prezent femeile la nivelul administratiilor locale.
Insa sarea si piperul campaniei electorale le-au constituit telefoanele mobile, pe care le poseda marea majoritate a populatiei adulte, mai exact peste 90%. Alegatorii au fost convocati sa participe la intalnirile cu candidatii prin intemediul SMS. Pe aceeasi cale au fost transmise si multe alte mesaje de campanie, biografiile candidatilor, programul cu care candideaza, listele electorale. S-a apreciat ca Intenetul nu a fost foosit la capacitatea sa maxima, fiind inca preferate intr-o masura importanta metodele traditionale: afise tiparite si lipite pe strazi.
Telefoanele mobile, in ciuda faptului ca sunt pe punctul de a revolutiona inclusiv campaniile electorale, par sa aiba si o alta miza, mult mai serioasa: cum sa castigi alegerile fara sa candidezi. Ministerul italian de Interne a transmis nu cu mult timp in urma un avertisment care sugereaza ca in alegeri nu se confrunta numai stanga cu dreapta. Alegatorii au fost sfatuiti sa nu aiba asupra lor telefoane mobile cu camere video sau cu camere foto incorporate, de teama ca Mafia sa nu aiba acces la imagini din interiorul cabinelor, pentru a putea astfel controla votul. -Alegatorii ar putea fi amenintati sau ar fi posibil ca voturile lor sa fie <cumparate> pe baza acestui nou sistem de control-, a explicat Ministerul de Interne. -Ai grija cu cine votezi- sau -Stii pe cine trebuie sa alegi-, asa ar putea suna amenintarile de care autoritatile de la Roma doresc sa-i fereasca pe italieni. Potrivit explicatiilor politiei, metodele sunt doua, si simple: alegatorii ar putea fi obligati sa restituie telefonul la iesirea de la vot dupa ce au fotografiat, consecutiv amenintarilor anterioare, buletinul cu stampilele aplicate pe el, fotografia inregistrand automat data si ora la care a fost facuta. O alta metoda ar fi aceea a transmiterii in direct a imaginilor din cabina de vot. Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care se ocupa de organizarea alegerilor in paralel cu autoritatile au declarat ca au primit diverse informatii de la diverse persoane privind manipularea votului. -Un vot valora mai demult 50.000 de lire, acum tariful este de 50 de euro-, a declarat un reprezentant al unui ONG, propunand varianta lasarii telefoanelor la intrare, sub supravegherea organizatorilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane