Japonezii au ținut duminică un minut de reculegere în memoria victimelor seismului urmat de un tsunami, care au devastat coasta de nord-est a arhipelagului în urmă cu un an, provocând moartea sau dispariția a 19.000 de persoane. La ora locală 14.46, ora exactă la care s-a produs cutremurul violent cu magnitudinea 9 pe 11 martie 2011, japonezii au încetat orice activitate, pentru o rugăciune colectivă în memoria persoanelor ucise sau sinistrate de catastrofa naturală dublată de un grav accident nuclear la centrala Fukushima.
La Tokyo, imediat după momentul de reculegere, premierul Yoshihiko Noda a susținut un discurs în cadrul unei ceremonii la Teatrul Național, în prezența împăratului Akihito și a numeroase personalități. Șeful Guvernului a promis că va face totul pentru a reconstrui regiunea devastată și pentru a transmite amintirea acestei tragedii generațiilor următoare.
Pe lângă cei 19.000 de morți, împăratul Akihito a evocat durerea zecilor de mii de persoane nevoite să-și părăsească locuințele, din cauza accidentului nuclear provocat de tsunami la centrala Fukushima Daiichi. El a denunțat apoi faptul că reconstrucția întâmpină numeroase dificultăți în provinciile devastate și contaminate parțial de emisii radioactive.
Pe de altă parte, o mie de opozanți ai energiei nucleare au manifesat duminică la Tokyo, la un an după accidentul de la centrala atomică Fukushima, pentru care operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO) a prezentat din nou scuze.
„Opriți toate reactoarele acum!”, au scandat militanții în fața sediului TEPCO din capitală.
După câteva ore, o mie de persoane s-au adunat în parcul Hibiya din centrul capitalei, pentru a spune nu energiei nucleare și a aduce un omagiu victimelor seismului.
Din cauza acestui dezastru, cel mai grav după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986, doar două reactoare nucleare mai sunt în funcțiune în Japonia, din totalul de 54. Unitățile oprite pentru mentenanță sau din alte motive vor putea fi repornite doar dacă trec testele de rezistență la cutremur și tsunami și dacă primesc aprobarea autorităților locale.
Patruzeci și doi de acționari ai companiei TEPCO au reclamat în justiție operatorul centralei nucleare de la Fukushima, cerând despăgubiri de 55 miliarde de euro. Reclamanții afirmă că accidentul a fost cauzat de neglijența companiei, care nu a respectat regulile de securitate ale acestei centrale atomice construită pe malul mării.
Georgiana Moroșan