-Am placerea de a va anunta ca viitorul vicepresedinte al Statelor Unite va fi, cu ajutorul vostru, senatorul de North Carolina, John Edwards-, a afirmat candidatul democrat la Presedintia Statelor Unite, John Kerry, atunci cand si-a prezentat alesul pentru functia de vicepresedinte. Numai ca americanii au ramas indiferenti fata de alesul lui Kerry, in parte pentru ca acesta are o experienta politica de numai sase ani si apoi pentru ca, atunci cand a fost contracandidatul lui Kerry pentru investitura democrata, a castigat alegerile primare intr-un singur stat. Circa o treime din americani (29 la suta) nu au nici o opinie fata de senatorul de North Carolina, John Edwards (foto stanga), desemnat pentru a candida alaturi de democratul John Kerry la alegerile prezidentiale din Statele Unite. Conform sondajului efectuat de Universitatea din Pennsylvania, 31 la suta din respondenti au o opinie favorabila in legatura cu Edwards, in timp ce 17 la suta au o parere negativa. Totusi, 29 la suta din cei intervievati au recunoscut ca nu au nici o opinie fata de senatorul democrat, iar 22 la suta nu stiu cum sa il descrie.
Circa 51 la suta sunt favorabili presedintelui George W. Bush, in timp ce 39 la suta nu il agreeaza. De asemenea, 20 la suta si-au exprimat neutralitatea in ceea ce il priveste pe presedintele american, iar unu la suta nu stiu cum sa il clasifice. Vicepresedintele Dick Cheney este preferat de 39 la suta din respondenti si nu este agreat de 35 la suta.
John Edwards, in varsta de 51 de ani, a fost ales sa candideze din partea democratilor in tandemul presedinte-vicepresedinte dintr-o lista cu 25 de nume. El va fi nominalizat oficial in cadrul Conventiei Nationale Democrate, care incepe pe 26 iulie. Avocat milionar, dinamic, dar lipsit de experienta, Edwards a fost cel mai mare rival al lui Kerry in cursa pentru investitura democrata, insa a trebuit sa renunte in favoarea -prietenului- sau, senatorul de Massachussetts, dupa ce a castigat alegerile dintr-un singur stat, Carolina de Sud.
Criza in Irak
In timp ce la Washington apele s-au limpezit in materie de participare la alegeri, un alt subiect fierbinte pentru campania electorala americana, Irak, a erupt din nou. Patru irakieni, dintre care o femeie, au fost raniti, ieri, de tiruri de mortiera lansate in apropierea resedintei premierului Iyad Allaui, la Bagdad. Pe de alta parte, cinci soldati irakieni au fost ucisi, marti, intr-un atac cu racheta lansat asupra bazei lor din Taji, la iesirea din Bagdad. Regiunea Taji, unde se afla o importanta baza americana, este un nucleu al rezistentei antiamericane. Cu cateva ore inaintea atacului de la Taji, un atentat cu masina-capcana produs in localitatea Khalis, la 80 de kilometri nord de Bagdad, s-a soldat cu noua morti si 36 de raniti. Acest atentat sinucigas este cel mai grav de la transferul de putere catre irakieni, la 28 iunie. In consecinta, premierul irakian, Iyad Allawi, va beneficia, in baza unui decret de urgenta, de prerogative exceptionale in materie de securitate, in vederea eradicarii violentelor din Irak. Conform unui decret privind -securitatea nationala-, Allawi poate -emite mandate de arestare, de perchezitie si poate impune restrictii in privinta libertatilor cetatenilor irakieni si straini suspectati de comiterea unor crime-. De asemenea, premierul interimar irakian poate -sa limiteze deplasarile in interiorul Irakului, sa interzica parasirea tarii, sa impuna restrictii in organizarea intrunirilor, precum si in ceea ce priveste portul de arme si munitii-. -El poate sa decida arestarea suspectilor si sa ordone perchezitii la domiciliul acestora si la locul de munca-, precizeaza documentul.