Autoritatile sanitare filipineze au confirmat decesul a doua persoane care fusesera infectate cu virusul pneumoniei atipice. A fost confirmata existenta a inca doua cazuri de contaminare. Potrivit ministrului sanatatii, trei dintre persoanele contaminate s-au imbolnavit in afara tarii, iar cel de-al patrulea caz a aparut chiar in Filipine.
Teama de virus a intors un avion din drum
Cursa PR-416 a liniilor aeriene filipineze care avea destinatia Busan, in Coreea de Sud, a trebuit sa se intoarca la Manila la scurt timp de la decolare. Aceasta din cauza unui pasager care prezenta simptomele sindromului respirator acut sever. Barbatul de origine sud-coreeana, neidentificat inca, a fost dus de urgenta la Institutul de Cercetare pentru Medicina Tropicala pentru examinari amanuntite. Ceilalti 145 de pasageri care se aflau la bordul avionului si cei opt membri ai echipajului au fost transportati intr-o zona de asteptare, in cadrul aeroportului. Un ofiter insarcinat cu declansarea starii de carantina in interiorul aeroportului a declarat ca pilotul aparatului Boeing 737 a decis sa se intoarca la Manila dupa ce s-a constatat ca barbatul suspectat ca ar fi bolnav se simtea foarte rau si avea 40 de grade. Turistul coreean a fost intrebat in ce locuri a fost in ultimele zile. Aparent, el venise direct din Coreea de Sud, unde pana in prezent nu s-a inregistrat nici un caz de pneumonie atipica.
Spitale din Beijing, in carantina
Nimeni nu poate intra sau iesi din doua dintre spitalele aflate in capitala chineza pentru cel putin 10 zile de acum incolo. La Beijing, alarma pneumoniei atipice atinge cote nebanuite. A fost inchisa si biblioteca de stat, cea mai mare din capitala chineza. Masuri similare au fost luate si la Hong Kong, unde scolile raman inchise si copiii de pana la 12 ani au fost invitati sa ramana in case. In ciuda masurilor de precautie, creste pe zi ce trece bilantul victimelor: alti patru morti in China si patru persoane decedate la Hong Kong. In total, sunt 125 de noi cazuri semnalate in China si 30 la Hong Kong. Era de asteptat ca presa din regiune sa acuze autoritatile de la Beijing pentru incapacitatea de a tine sub control epidemia si pentru faptul ca a ascuns prea multa vreme numarul adevarat al victimelor.
Primele cazuri suspecte in Bulgaria si Lituania
Tensiunea legata de pneumonia atipica creste si in Europa. Un prim caz suspect a fost semnalat in Bulgaria. Este vorba despre o persoana cu dificultati respiratorii, simptome silimare celor provocate de infectarea cu virusul sindromului respirator acut sever, care se intorsese pe 16 aprilie dintr-o lunga calatorie in Canada, la Toronto. Si in Lituania a fost semnalat primul caz suspect, o persoana in varsta de 50 de ani care se intorsese de curand din Malaysia.
Epidemia se extinde in Canada
In Canada, o femeie in varsta de 78 de ani a decedat in urma infectarii cu virusul SARS, facand astfel ca bilantul victimelor din Toronto sa ajunga la 16. Si aici, ca si pe continentul asiatic, epidemia pare de nestavilit.