Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a inaugurat ieri la Haga primul tribunal mondial permanent pentru crime de razboi – Curtea Penala Internationala (CPI). Ocazie cu care cei 18 judecatori alesi luna trecuta dintre cele 89 de state membre ale Curtii au depus juramantul. La ceremonie au participat regina Beatrix a Olandei, presedinti, sefi de guvern si ministri de externe, in total 550 de personalitati ale scenei politice internationale. Este vorba despre primul eveniment public care are in centru noua Curte Penala Internationala, infiintata oficial la 1 iulie anul trecut.
Noul tribunal s-a nascut fara participarea Statelor Unite. Fosta administratie condusa de democratul Bill Clinton a autorizat participarea reprezentantilor americani la Curtea Penala Internationala, insa George W. Bush a renuntat la idee motivand posibilitatea unor incriminari de natura politica a cetatenilor americani. Washington si-a asigurat 22 de tratate bilaterale cu tari terte – printre care si Romania – care garanteaza imunitatea acestor cetateni in cazul unor mandate de arestare emise pe numele lor de CPI. Curtea va avea in jurisdictia sa pedepsirea crimelor de razboi, inclusiv genocidul, comise in oricare dintre tarile care au ratificat statutul, in cazul in care acestea refuza sa ii judece singure pe cei vinovati de aceste crime. Tarile nemembre pot cere CPI sa intervina in astfel de cazuri, acelasi drept avandu-l si Consiliul de Securitate al ONU, care mai are si dreptul de a amana pana la doi ani o ancheta. Jurisdictia Curtii nu este retroactiva, orice delicte care tin de competenta ei si au fost comise inainte de 1 iulie 2002 nu vor fi luate in consideratie.
Deocamdata, CPI nu are decat 62 de persoane angajate, in loc de cateva sute, si nici o sala de tribunal, iar desemnarea unui procuror si a unui numar de procurori-adjuncti se va face in luna aprilie. De aceea, va fi nevoie, probabil, de cativa ani pana cand Curtea va putea audia primul sau caz.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane