Dupa doi ani de administratie ONU, in Kosovo pacea este inca foarte fragila <> UNMIK, OMIK, UNHCR si KFOR, cei patru piloni ai misiunii, sunt angrenati intr-o actiune care va dura ani de zile <> Prioritatile UNMIK: kosovarizarea, elaborarea -Legii de Baza- a provinciei, restructurarea economica <> Cand nici un sarb nu va mai fi impuscat la Pristina si nici un albanez la Kosovska Mitrovica <> -Nu discutam cu Belgradul viitorul provinciei- <> Cea mai mare realizare a OSCE: alegerile locale si Scoala de Politie <> UNMIK are controlul, dar nu are comanda <> KFOR – un mecanism greoi si complicat <> Albanezii vor o tara independenta – Dardania <> Alegeri generale la sfarsitul anului.
Interviu cu domnul Gerard A. Fischer, adjunct al reprezentantului special al secretarului general al ONU in Kosovo
– Reprezentantul special al secretarului general al ONU in Kosovo, Hans Haekkerup, s-a intors recent de la New York si Washington. Ce noutati a adus cu sine?
– Hans Haekkerup a avut convorbiri cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, a avut intalniri la Departamentul de Stat din Washington. Totul pe fondul deteriorarii situatiei din Kosovo, inceputa cu sosirea domnului Haekkerup, dar nu din cauza sa, desigur. A aparut in plus si criza macedoneana – una extrem de dificila. Important este ca Hans Haekkerup s-a inapoiat cu asigurari din partea comunitatii internationale ca va primi sprijinul acesteia. Prioritatile au ramas insa aceleasi: kosovarizarea, crearea acelui -Legal Framework- (Legea de baza a provinciei Kosovo n.n.) si reconstructia economica. Referindu-ma la -Legal Framework-, trebuie sa mentionez ca avem de-a face cu o problema dificila, dar la finalul acesteia toate minoritatile din Kosovo vor trebui sa aiba garantia legala a unui tratament corect.
– De fapt, care este piedica esentiala in aparitia acestei legi?
– Faptul ca reprezentantii minoritatii sarbe nu participa la elaborarea ei. Ne straduim, de asemenea, sa determinam si Belgradul sa-si trimita reprezentantii. Participarea sarbilor este importanta pentru ca este vorba de o lege cu valoarea unei Constitutii. Un termen pentru finalizarea ei nu va poate da nimeni, dar cred ca o forma initiala a ei va fi gata la sfarsitul lui aprilie. Aceasta va fi dezbatuta la New York si va fi discutata, desigur, cu Germania, Italia, Marea Britanie si SUA. Sunt sigur ca va fi supusa atentiei si unui for mai larg, ca G8, care cuprinde si Rusia. Dupa ce toate aspectele isi vor fi gasit rezolvarea si -Legal Framework- va avea o forma finala, Haekkerup va anunta si ziua alegerilor generale.
– Sunt zvonuri ca Hans Haekkerup ar dori amanarea alegerilor generale.
– Este total gresit, desi le sustin si publicatii prestigioase occidentale. Trebuie sa precizez ca toti liderii misiunii din Kosovo sunt hotarati sa organizeze alegerile generale in acest an.
– Dupa doi ani de prezenta internationala, Kosovo este o provincie mult mai putin multinationala decat a fost vreodata. Isi mai poate atinge UNMIK obiectivul de a lasa in urma sa o provincie multietnica cu autonomie largita?
– Nu ni s-a fixat obiectivul construirii unei societati multietnice. Documentele oficiale cer o societate in care toate comunitatile, toate minoritatile pot trai in siguranta. Aceasta nu inseamna, in mod necesar, multietnicitate. Aceasta inseamna ca va exista o diversitate etnica, in care grupurile etnice vor trai alaturi. Mai sugestiv, obiectivul nostru este sa vina ziua in care un sarb se va putea plimba prin Pristina fara sa fie ucis si un albanez sa treaca prin nordul orasului Mitrovica fara sa fie ucis. Ambii sa poata merge la un restaurant si ambii sa poata avea un loc de munca. Putem avea inca 100.000 de militari aici si sa nu putem atinge acest obiectiv. Nu cu ei se elimina ura care ne inconjoara. In acelasi obiectiv se incadreaza si revenirea in Kosovo a tuturor refugiatilor.
– Bine, dar dupa cum decurg lucrurile, obiectivul pare nerealist…
– Nu. Nu este nerealist, doar ca pentru moment este imposibil. Aceasta nu inseamna ca nu este realist. Obiectivul despre care vorbim este ceea ce a decis comunitatea internationala in intelepciunea sa. Noi toti de aici lucram pentru a indeplini aceasta decizie. Noi nu putem sa nu respectam rezolutia Consiliului de Securitate. Desigur, sunt prea experimentat ca sa cred ca in Kosovo va fi prea curand o adevarata societate multietnica si ca celor care revin li se vor pregati 20.000 de locuinte. Dar daca comunitatea internationala crede ca acesta este un obiectiv care va putea fi atins in zece ani, sa zicem, atunci… Exista mecanisme care lucreaza pentru revenirea refugiatilor. Noi nu putem, la aceasta ora, decat sa le prezentam riscurile la care se expun, revenind. Aceasta este o decizie individuala. Este dificil sa atingem acest obiectiv.
– Vedeti o remaniere a Rezolutiei 1244, la conditiile reale din Kosovo, unde minoritatile izgonite de albanezi dispar? Vedeti obiective mai realiste?
– Aceasta este deja o chestiune de suveranitate. Aici este Republica Federala Iugoslavia si nu cred ca avem dreptul sa abordam alte optiuni, de pilda pe cea de a face din Kosovo o tara independenta. Noi incercam acum sa pastram o pace foarte fragila. Cred ca nu putem vorbi nici macar despre reconciliere. Aici se potriveste notiunea atat de gresit utilizata in tarile socialiste – coexistenta pasnica. De ce este gresit? Pentru ca impingea la toleranta si nu la cooperare. Deocamdata doar la atat putem avea pretentii.