O torpila defecta de tip -Tolstiak- ar fi la originea catastrofei de pe submarinul nuclear rus Kursk, naufragiat la 12 august anul trecut in Marea Barents, cu 118 oameni la bord, a afirmat, marti, televiziunea germana ZDF, care citeaza o sursa din cadrul comisiei de ancheta din Rusia.
Din cauza unei macarale defecte, torpila respectiva nu a putut fi descarcata de pe submarin inainte de plecarea acestuia in cursa. Aceasta a explodat apoi la bordul submarinului Kursk, in urma aprinderii unor scurgeri de lichid inflamabil din corpul ei. Explozia a initiat o a doua explozie, doua minute mai tarziu, in sectorul torpilelor.
In februarie, viceamiralul Valeri Doroghin, deputat rus care face parte din comisia de ancheta, a confirmat deja ca doua puternice explozii ale torpilelor au avut loc in ziua catastrofei.
-Explozia combustibilului unei torpile, avand o putere echivalenta cu zece kilograme de TNT, a antrenat cresterea temperaturii si producerea unei noi explozii in compartimentul torpilelor, echivalenta cu o tona de TNT-, declarase viceamiralul Doroghin, precizand totusi ca originea primei explozii ramane inexplicabila.
ZDF a cules informatii si la Institutul de Seismologie al Universitatii Arizona din Tucson, care a analizat fenomenele din Marea Barents, din 12 august. Conform acestora, au fost inregistrate doua explozii, cea de-a doua fiind echivalentul a cinci tone de TNT, respectiv a cinci-sase torpile.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane