-We got him!- (-L-am prins!-), a exclamat administratorul american al Irakului fara Saddam Hussein, Paul Bremer, in deschiderea conferintei de presa, care avea sa ofere, ieri, confirmarea oficiala a capturarii celui mai demonizat dictator al ultimilor ani. Asul de pica purtand chipul lui Saddam Hussein se afla, de sambata noaptea, in maini americane. Vestea data de Paul Bremer in direct la CNN, dupa luni grele de lupte ale fortelor coalitiei cu gherilele irakiene, a fost livrata dupa un moment scurt, dar cuprinzator, de oftat plin de emotie, la limita lacrimilor. Ea avea sa certifice inca o data o informatie oferita anterior, in dimineata de ieri, de catre un lider kurd din Iran.
Saddam se afla, asa cum se banuia, la Tikrit, orasul sau natal, situat in sudul Irakului, nefiind clar deocamdata daca acolo s-a ascuns imediat dupa alungarea sa de la putere, in aprilie. Conform informatiilor existente, in momentul capturarii, Saddam Hussein se afla intr-un fel de prelungire a pivnitei unei case, practic o groapa de dimensiuni atat de mici, incat era nevoit sa stea ghemuit. Dupa cum s-a povestit, ascunzatoarea ar fi fost, practic, imposibil de depistat de catre necunoscatorii locului. Fortele americane speciale, inarmate si cu informatii, au atacat locul din trei puncte, in final fiind nevoie de sapaturi, dupa cum s-a explicat oficial, pentru a-l gasi pe cel cautat. Potrivit unor informatii, asupra oamenilor insarcinati cu paza lui Saddam s-au gasit doua mitraliere de fabricatie ruseasca si 750.000 de dolari amercani.
Imaginile de dupa capturarea lui Saddam Hussein proiectate ziaristilor la conferinta de presa a reprezentantilor administratiei americane infatisau un Saddam Hussein a carui figura pastra trasaturile bine cunoscute, dar peste care se asternuse amprenta timpului pe care l-a petrecut ca tinta nr. 1 de pe lista neagra a regimului. Pe caseta a fost prezentat, in primul act, un Saddam Hussein cu parul crescut si cu barba, speriat, umil si umilit de catre fortele americane, care i-au aplicat un examen medical inregistrat pe video – a fost cautat la dinti, in cap, in urechi si palpat pe alocuri. Imediat, secventa urmatoare a aratat un Saddam a carui imagine se apropie mult de cea consacrata, dupa ce aceleasi forte americane i-au ras barba si l-au tuns. Ambele in paralel cu o fotografie a sa de pe vremea cand se afla la putere, pe care a preluat-o in 1968.
Stratagema umilirii pare sa fi functionat perfect, oficialii americani declarand ca Saddam nu a opus rezistenta in momentul arestarii. Sursele citate de CNN au explicat ca, in urma raidului, au fost arestati si cativa colaboratori a fostului lider irakian. Dupa arestare, el a fost dus la aeroportul din Bagdad, unde a fost prezentat altor fosti lideri aflati in custodia fortelor americane. Una sau mai multe persoane s-ar putea imbogati substantial de pe urma spectaculoasei arestari. Recompensa ce fusese fixata de catre administratia americana pentru informatii care sa duca la prinderea lui Saddam se ridica la 25 milioane de dolari. Surse oficiale au confirmat ca raidul a fost lansat pe baza unor informatii precise privind prezenta lui Saddam Hussein in zona.
Prima confirmare oficiala in privinta arestarii a venit de la presedintele Consiliului de guvernare irakian, Abdel Aziz al-Hakim, care a declarat ca testele ADN au confirmat identitatea persoanei arestate. Ca dovada a confuziei din primele momente de dupa aflarea vestii, acesta afirmase ca, in momentul arestarii, Saddam purta barba falsa. Imaginile filmate in timpul raidului arata un grup de militari americani care se felicita reciproc si fac fotografii de grup in fata unui vehicul militar. Oficialii americani au dat si detalii asupra operatiunii Red Dawn (Zorii Rosii), ce avea fixat ca obiectiv prinderea lui Saddam Hussein, viu sau mort. Semnalul inceperii ei a fost dat sambata seara, la ora locala 20.00, cu participarea militarilor uneia dintre diviziile de infanterie si a fortelor speciale, sprijinite de trupe kurde.
Potrivit unor informatii oficiale, presedintele american, George W. Bush, a fost informat, sambata, despre operatiunea aflata in pregatire, dar un discurs public al acestuia era asteptat inca de aseara. Prima reactie din partea unui inalt oficial a venit de la premierul britanic Tony Blair, care a confirmat si el, ieri dimineata, arestarea. Blair a afirmat ca prinderea lui Saddam Hussein viu -ofera posibilitatea judecarii acestuia in tribunale irakiene-. Pe fondul vidului de putere insa, instante legale deocamdata nu exista. Totusi, AFP anunta ca Saddam ar putea fi judecat de catre tribunalul penal irakian, a carui infiintare a fost anuntata in urma cu cinci zile, pe 10 decembrie.
-Sfarsitul represiunii in Irak-
Arestarea lui Saddam Hussein pune capat -pentru totdeauna statului represiunii-, a declarat, ieri, Adnan Pachachi, membru al Consiliului de guvernare provizoriu din Irak, in conferinta de presa in care a fost confirmata oficial capturarea fostului presedinte. -Irakienii pot privi acum spre viitor, pentru a construi un nou Irak, pentru a promova libertatea si egalitatea-, a mai spus el, adaugand ca si Consiliul de guvernare -isi va continua eforturile pentru a obtine trasferul puterii, in conformitate cu calendarul deja stabilit-. Reprezentantii militari spun ca prinderea lui Saddam nu garanteaza totusi sfarsitul atacurilor rezistentei, dar este sigur ca ele se vor diminua. Pe lista neagra in fruntea careia se afla Saddam au fost pozitionati cei mai importanti responsabili ai regimului de la Bagdad, o parte din ei fiind inca in libertate. Cel mai spectaculos moment de pana la prinderea tintei nr. 1 l-a constituit uciderea celor doi fii ai acestuia, Udai si Qusai, in luna iulie, in urma unui raid la Mosul.
Pe strazi
Anuntul oficial al reprezentantilor administratiei americane si cel al autoritatii provizorii irakiene a fost urmat de iesirea pe strada a numerosi irakieni, estimarile in privinta numarului lor exact lipsind inca. In capitala, focurile de arma s-au auzit aproape continuu in jurul pranzului, iar in Piata Ferdus, din Bagdad, locuitorii isi exprimau bucuria aruncand bancnote vechi cu fotografia fostului dictator. In orasul sfant Najaf, locuitorii, reprimati mult timp de fostul regim de la Bagdad, au dansat pe strazi si s-au strans in cafenelele cu televizoare pentru a asculta stirile. La Baqouba, la nord-est de Bagdad, unde au avut loc numeroase atacuri antiamericane, locuitorii trag focuri de arma in aer si danseaza in strada, in timp ce la Kirkuk, guvernatorul Abdel Rahman Mustafa Zangana si adjunctul sau celebreaza alaturi de fortele americane. In schimb, orasul Tikrit a ramas calm, ca si alte localitati cu populatie majoritar sunnita.
Presa americana nu a intarziat sa descrie capturarea lui Saddam ca pe unul dintre obiectivele indeplinite de trupele de coalitie. Ea vine intr-un moment in care atacurile gherilelor s-au amplificat, victimele militare si civile s-au inmultit, iar in Statele Unite campania electorala pentru prezindetialele de anul viitor este in plin avant. -Evenimentul- a coincis, de altfel, cu explozia unei masini-capcana, ieri dimineata, la vest de Bagdad, inainte de marea veste. Atacul s-a soldat cu moartea a 18 persoane, dintre care 16 politisti si doi civili, si ranirea altor 29.
Dintre liderii mondiali, presedintele francez, Jacques Chirac, s-a aratat, prin purtatorul sau de cuvant, -incantat-, iar cancelarul german, Gerhard Schroder, i-a trimis o scrisoare de felicitare presedintelui american, felicitandu-l pentru reusita operatiunii, despre ale carui rezultate a aflat -cu mare bucurie-. La Bucuresti, cu cateva zile inainte de comemorarea victimelor dinainte si dupa 22 decembrie 1989, presedintele Ion Iliescu a gasit in capturarea lui Saddam similitudini cu executia lui Ceausescu, care a dus la incetarea pierderilor de vieti omenesti.