Home În Lume La Washington, divergente clare intre Ariel Sharon si George W. Bush

La Washington, divergente clare intre Ariel Sharon si George W. Bush

DISTRIBUIŢI

Intalnirea de la Washington, intre premierul israelian, Ariel Sharon, si presedintele american, George W. Bush, a pus in lumina divergentele clare intre opiniile celor doi lideri cu privire la relansarea procesului de pace din Orientul Mijlociu. Problema spinoasa nu a constituit-o acceptul de a aplica Raportul Mitchell, ci modul in care acesta trebuie inteles si sustinut prin actiuni concrete in teren. Etapele raportului intocmit de comisia condusa de fostul senator american, George Mitchell, sunt clare si au acordul atat al liderilor israelieni, cat si al celor palestinieni. Ele sunt, in ordine – incetarea oricaror violente, o perioada-test de acalmie, luarea de masuri pentru restabilirea increderii intre cele doua parti si apoi reluarea negocierilor de pace.

La Washington, Ariel Sharon a fost categoric si a precizat ca Israelul doreste o incetare totala a violentelor pentru o perioada de 10 zile, urmata de cel putin sase saptamani de acalmie. Acestea sunt conditiile pentru ca Israelul sa accepte sa treaca la etapa urmatoare, de restabilire a increderii. Este important de precizat ca aceasta etapa prevede, printre altele, incetarea oricaror actiuni de colonizare a evreilor pe teritoriile palestiniene. -Dorim sa punem in aplicare conditiile impuse prin Raportul Mitchell (…), este insa necesar ca, mai intai, sa se puna capat ostilitatilor, terorii si incitarilor la violenta-, a insistat Ariel Sharon. -Israelul nu va negocia sub bombe si in conditii de teroare (…) daca nu se vor opri violentele, nu vom obtine niciodata pacea. De aceea suntem atat de intransigenti-, a explicat premierul israelian. Presedintele american este insa de parere ca ar trebui sa se profite de progresul facut pana acum si de acordul de incetare a focului convenit intre cele doua parti pe data de 13 iunie. Chiar daca acordul este fragil si a fost incalcat de mai multe ori, Bush crede ca el poate fi considerat ca prima etapa implinita a Raportului Mitchell si ca se poate trece deja la urmatorii pasi catre pace. -Recunosc ca acest progres se masoara in inci si nu in mile, dar o incie este mai bine decat nimic. (…) Condamnam teroarea, insa ea a inceput sa fie din ce in ce mai izolata-, a declarat presedintele american. O solutie acceptata de comun acord pare inca departe de a deveni realitate, cu atat mai mult cu cat si Autoritatea Palestiniana are o viziune proprie asupra aplicarii Raportului Mitchell. Yasser Arafat considera ca etapele trebuie arse simultan, mai ales in ceea ce priveste incetarea violentelor si restabilirea increderii intre cele doua parti.

In aceste conditii, misiunea sefului diplomatiei americane, Colin Powell, care s-a deplasat deja in Orientul Mijlociu, este dificila. Acesta va purta discutii intense cu Arafat, Sharon si cu presedintele egiptean, Hosni Mubarak. Se pare ca va avea loc si o intalnire intre Powell si Regele Abdulahh al Iordaniei. Concret, seful diplomatiei americane incearca sa obtina un raspuns definitiv al celor doua parti cu privire la calendarul desfasurarii Planului Mitchell. Chiar si premierul israelian se indoieste insa de sansele de reusita ale misiunii lui Colin Powell. -Nu cred ca va ajunge la un rezultat, pentru ca Arafat a decis pur si simplu sa continue teroarea. Aceasta este problema. Daca nu se vor face presiuni asupra sa, violentele nu vor inceta-, a precizat Ariel Sharon la Washington.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.