Leonard Orban, candidatul Romaniei pentru portofoliul multilingvism, si Meglena Kuneva, candidatul Bulgariei pentru portofoliul protectia consumatorului au fost audiati ieri de comisiile responsabile, urmand ca astazi sa fie facut public rezultatul deliberarii oficialilor europeni. Daca acesta va fi unul pozitiv, cei doi se vor prezenta in plenul Parlamentului European pe 12 decembrie unde vor primi ultima aprobare in cursa pentru un post de comisar european.
Audierea comisarului roman nominalizat de Romania, Leonard Orban, propus pentru portofoliul multilingvismului a intrat in focul audierilor la ora 14.00. Orban a inceput discursul introductiv in limba franceza a continuat in engleza, iar apoi s-a exprimat in limba romana, vorbind despre multilingvism si cat de important i se pare acest portofoliu. Candidatul Bucurestiului a vorbit despre -contributia la progresul uniunii Europene-, despre -onoarea- pe care i-a facut-o presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, de a-i accepta candidatura, dar si despre -provocarea- pe care o reprezinta dosarul care ii va fi incredintat.
Dupa ce importanta multilingvismului a fost indelung contestata ,atat de parlamentarii europeni, cat si de oficialii de la Bucuresti, Orban a explicat pe larg ca nu este deloc de acord cu acest curent de opinie. Si in conferinta de presa sustinuta la sfarsitul audierilor candidatul Romaniei a explicat ca dosarul sau nu este deloc unul -usor-, ci dimpotriva, unul cat se poate de important pentru ca viitorul comisar va avea in subordine 3400 de angajati, care reprezinta 15 procente din numarul total al functionarilor europeni, si va administra peste 1% din bugetul total european, ceea ce reprezinta o suma considerabila. Argumente pe care le-am mai auzit, cum ar fi numarul mare de limbi oficiale in spatiul comunitar sau importanta comunicarii interculturale, au fost reiterate.
Interes pentru minoritati
O alta preocupare a membrilor comisiei pentru Cultura, care l-au audiat pe Orban a fost problema minoritatilor. Reprezentantul Romaniei la CE a fost chestionat in privinta relatiilor Bucurestiului cu Budapesta, despre autonomia pe care o solicita maghiarii, despre placutele bilingve, despre Universitatea Babes-Bolyai, dar si despre etnia rroma, care reprezinta o ingrijorare pentru cele mai multe guverne din spatiul comunitar. Leonard Orban a raspuns cu multa grija la aceste intrebari, amintind oficialilor care l-au adiat ca executivul roman si cel ungar au tinut nu de mult o sedinta comuna, aceasta fiind a doua reuniune de acest fel. -Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va contribui la consolidarea relatiilor cu Ungaria-, a explicat Orban.
Pasaport pentru Europa
Orban a trebuit sa vorbeasca in cadrul audierilor si despre intentiile sale de a promova si sprijini multilingvismul. Acesta a explicat ca in opinia sa, -singurul pasaport de care avem nevoie este capacitatea noastra de a vorbi o limba- si ca este important ca toti europenii sa acorde importanta cuvenita acestui capitol. -Multilingvismul trebuie sa devina parte integranta a tuturor politicilor europene, nu sa fie separat, izolat-, a mai spus Orban in timpul audierilor. Reprezentantul Romaniei a adaugat ca printre demersurile pe care le are in vedere pentru promovarea dialogului intercultural este promovarea subtitrarii filmelor. De asemenea, acesta doreste sa incurajeze invatarea a cat mai multor limbi. -Voi sustine nu numai invatarea limbilor oficiale in Uniunea Europeana, ci si invatarea limbilor chineza, japoneza, araba, turca, rusa-, a mai spus fostul negociator al Romaniei la UE.
Votul final privind acceptarea lui Orban va fi dat peste trei saptamani in plenul Parlamentului European, unde peste opt sute de deputati si observatori le vor putea adresa intrebari lui Leonard Orban si Meglenei Kuneva.