Home În Lume Liderii irakieni, in dilema

Liderii irakieni, in dilema

DISTRIBUIŢI

Starea de calm, de ieri dimineata, din Najaf, desi invaluita de fumul recentelor explozii, pare sa fie doar linistea dinaintea -furtunii-, dat fiind ca executivul irakian, impreuna cu aliatii americani planifica o ofensiva de proportii. Initiativa guvernului de la Bagdad vine ca o consecinta a nerespectarii armistitiului de catre insurgentii condusi de liderul radical Moqtada Sadr, care au si rapit un jurnalist american in Nasiria. In acelasi timp, liderii religiosi si politici irakieni iau parte la Conferinta Nationala, care se desfasoara, sub tensiunile momentului, in capitala tarii, vizand desemnarea adunarii interimare. Peste 1.000 de delegati participa la intrunirea de trei zile, sustinuta in asa-numita -zona verde-, urmand sa desemneze cei 100 de reprezentanti guvernamentali. Totusi, masurile de securitate extrem de stricte adoptate nu i-au impiedicat pe rebeli sa lanseze cel putin cinci obuze de mortiera, care au cazut in apropierea cladirii in care se desfasoara reuniunea, in zona fortificata, unde se afla ambasada Statelor Unite si sediul guvernului irakian.

O delegatie a Conferintei se va intalni cu Moqtada Sadr la Najaf, potrivit deciziei luate de catre reprezentanti, pentru a-i cere clericului radical sa-si retraga fortele din lupta si sa-si formeze o grupare politica. In contextul actual, armata americana, mobilizata la Najaf, pregateste asaltul final asupra mausoleului imamului Ali, unde se crede ca se ascunde clericul radical siit Moqtada Sadr, dupa ce, in acest sfarsit de saptamana, in urma violentelor, unul dintre zidurile lacasului sfant a fost deteriorat in urma bombardamentelor. Drept urmare, sute de suniti au venit la Najaf pentru a lupta alaturi de siiti impotriva soldatilor americani. Bombardamentele au fost reluate, iar rebelii lui Moqtada Sadr au raspuns cu focuri de mitraliera.

Cele mai puternice explozii au fost auzite in zona istorica a orasului, dupa deflagratii, ridicandu-se fum negru deasupra cimitirului siit, la nord de mausoleul imamului Ali, punctul de rezistenta al insurgentilor impotriva trupelor straine. Zeci de tancuri ale armatei americane se afla in apropierea cimitirului, in timp ce sute de soldati se indreapta catre orasul vechi. Guvernul irakian a negociat cu militiile siite pentru a pune capat rebeliunii, dar discutiile au esuat, dat fiind ca Moqtada al Sadr a cerut retragerea tuturor trupelor straine de pe teritoriul irakian si amnistie pentru oamenii sai. In plus, duminica, la amenintarile politiei, ziaristii irakieni si straini au fost nevoiti sa paraseasca orasul sfant Najaf, nemaifiindu-le garantata securitatea.

Primii pasi spre dialog

Participantii la conferinta dezbat o gama larga de chestiuni, de la politica si chestiuni de securitate pana la procesul de reconstructie, aplicarea legii si drepturile omului. In discursul de deschidere, premierul irakian, Iyad Allawi, a declarat ca se fac -primii pasi in vederea deschiderii orizontului dialogului-, reuniunea fiind o necesitate in vederea consolidarii suveranitatii tarii si o noua piatra de incercare in crearea unui nou Irak. Ministrul britanic de externe, Jack Sraw, a salutat deschiderea reuniunii liderilor irakieni, subliniind ca este -un pas important pe drumul reconcilierii si al unui viitor politic pentru toti irakienii-.

Consiliul interimar ar urma sa fie compus din reprezentantii tuturor gruparilor etnice, religioase si politice, avand sarcina de a monitoriza activitatea guvernului interimar si de a ajuta la pregatirea alegerilor programate pentru luna ianuarie. Desi invitati la negocieri, nici unul dintre reprezentantii liderului radical nu iau parte la conferinta. Ba mai mult, un consilier al lui Moqtada Sadr a cerut formatiunilor siite sa nu participe la Conferinta Nationala irakiana, in timp ce mai multi combatanti straini, puternic inarmati, s-au inchis in moscheea imamului Ali, unde au amplasat substante explozive, amenintand sa arunce in aer lacasul sfant daca vor fi atacati. Totusi, liderii irakieni raman intr-o dilema. Daca trupele americane vor ataca, atunci exista riscul ca revolta sa sporeasca in intensitate. Dar, daca armata nu face asta, guvernul interimar ar putea fi perceput ca un guvern slab, incapabil sa faca fata unei situatii in care ii este pusa sub semnul intrebarii autoritatea.

Pe de alta parte, presedintele irakian se afla in aceste zile la Ankara, in prima sa vizita oficiala in afara tarii, unde va purta discutii cu omologul sau turc, Ahmet Sezer, referitoare la confruntarile de la Mosul, cu rebelii kurzi din KONGRA-GEL, si la alternativele privind asigurarea securitatii cetatenilor turci. Totusi, un subiect important este redeschiderea negocierilor privind procesul intrerupt de infiintare a inca unui punct de frontiera intre Turcia si Irak.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.