Lupta antiterorista este de foarte multe ori un paravan in spatele caruia se incalca dreptul international si drepturile omului. Criticile, neasteptat de dure, au venit din partea castigatoarei din acest an a Premiului Nobel pentru pace, militanta iraniana pentru drepturile omului Shirin Ebadi. Prilejul l-a constituit decernarea oficiala a premiilor pe 2003, la Oslo, cand se astepta ca jurista iraniana incoronata in mod surprinzator de catre Comitetul Nobel in devafoarea Papei Ioan Paul al II-lea sa-si axeze discursul oficial pe critici la adresa guvernului islamic de la Teheran. Numai ca, relevant pentru felul in care este perceputa in lumea islamica abordarea amenintarilor teroriste de catre administratia americana, Shirin Ebadi s-a razgandit pe ultima suta de metri. Ea a ales sa atace ceea ce a numit abuzurile pe care le sufera drepturile omului o data cu lansarea razboiului impotriva terorismului. -Unele state au incalcat principiile universale si drepturile omului, folosindu-se de evenimentele de la 11 septembrie si lupta antiterorista ca pretext-, a afirmat laureata Premiului Nobel pentru pace. Descrierea pe care a facut-o aceasta a fost aceea a -reglementarii restrictiilor in privinta drepturilor si libertatilor fundamentale, infiintarii unor institutii si tribunale speciale, care fac mai mult decat dificila o judecata dreapta, uneori chiar imposibila, si care au fost justificate si apoi legitimate sub acoperirea terorismului-.
O referire directa la centrul de detentie de la Guantanamo Bay, in Cuba, unde Statele Unite detin o baza a marinei militare, care -gazduieste- aproximativ 600 de persoane suspectate de legaturi cu gruparile teroriste care sunt inchise fara a sti daca si cand vor fi judecate si fara a se prezenta probe concludente pentru acuzatiile care li se aduc. Recent, americanii s-au aratat dispusi sa elibereze o parte din cetatenii britanici retinuti la Guantanamo. Guvernul de la Londra s-a opus deocamdata, motivand ca legislatia l-ar obliga fie sa-i judece in libertate, ceea ce ar implica riscul ca ei sa fuga.
Amnesty International se alatura
Aparent, guvernul britanic a dorit deocamdata prin acest refuz sa evite critici similare cu cele adresate SUA chiar de catre aliatii sai europeni, cum ar fi Spania. Insa organizatia Amnesty International (AI) a condamnat guvernul britanic pentru adoptarea unei legislatii antiteroriste care a dus la crearea unui Guantanamo Bay autohton, unde presupusii teroristi sunt retinuti de circa doi ani, dupa cum relateaza editia electronica de ieri a cotidianului -Independent-. Conform organizatiei, legile antiteroriste introduse dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite reprezinta o -denaturare a justitiei-. Raportul AI referitor la detinerea persoanelor suspectate de terorism in mai multe penitenciare a fost publicat la doua zile dupa ce patru algerieni au fost absolviti de acuzatiile care le fusesera aduse in baza legii antiteroriste. Documentul mai sustine ca legislatia antiterorista introdusa de ministrul de interne, David Blunkett, a creat un sistem juridic paralel, aplicabil cetatenilor straini.