Home În Lume Macedonia este pe marginea prapastiei

Macedonia este pe marginea prapastiei

DISTRIBUIŢI

Armata macedoneana a atacat cu virulenta pozitiile gherilelor albaneze din zona localitatilor Slupkane si Vakcince, iesite de sub controlul autoritatilor de la Skopje cu o saptamana in urma. Trupele macedonene nu au avansat prea mult spre pozitiile gherilelor, atacul lor rezumandu-se la un puternic foc de artilerie, executat cu tunuri, obuziere si tancuri si cu cateva elicoptere de atac. Premierul Ljubco Georgievski a informat populatia ca fortele macedonene -au avut succes in operatia lor- si ca -o mare parte a bastioanelor teroristilor au fost distruse-.

Skopje amana decretarea starii de razboi

Acesta nu a prezentat pierderile reale ale gherilelor, nici efectivele aproximative ale acestora si nici nu a estimat perioada in care ofensiva impotriva teroristilor va lua sfarsit cu victoria fortelor macedonene. Georgievski a precizat doar ca actiunile armate vor continua si ca, in vederea -izolarii- gherilelor, cum au recomandat la inceput UE si NATO, apoi pentru nimicirea lor -cu retinere-, conform acelorasi indicatii, Macedonia a mobilizat 5.000 de rezervisti. Georgievski a exclus, deocamdata, mobilizarea generala, care nu va putea fi decretata decat dupa cea a starii de razboi. Premierul macedonean, cel care anuntase recent ca Skopje ia in considerare decretarea starii de razboi, a revenit asupra iminentei acestei hotarari, dar fara sa o excluda. Introducerea starii de razboi va depinde de viitoarele actiuni ale gherilelor. -Principalul este de a-i invinge pe teroristi si de a calma situatia in tara, precum si de a termina discutiile referitoare la noul Guvern si de a continua apoi dialogul multietnic-, a conchis premierul. Parlamentul, pregatit ieri pentru sesiune extraordinara pe aceasta problema, ca singura institutie investita cu luarea acestei hotarari, si-a amanat lucrarile pe o perioada nedeterminata, dar dependenta de rezultatele negocierilor la nivelul cel mai inalt al politicului, pentru crearea unui Guvern de unitate nationala.

Va functiona arhitectura politica de inspiratie UE?

Acest prim instrument pentru impunerea unei politici unitare, negociate, dar ferme in gestionarea militara a crizei din Macedonia este dorit atat de coalitia de la putere, cat si de Uniunea Europeana. Se pare ca vizitele la Skopje ale lui Javier Solana din partea UE si ale Lordului Robertson din partea NATO au generat aceasta arhitectura politica, care, de sperat, va functiona si in Macedonia Balcanilor. -Sunt sigur ca veti ajunge la un acord, aveti lideri buni, ati muncit mult si sunt sigur ca un acord va fi gasit in cele din urma-, a declarat Solana, incurajator. Nu este prima incurajare de acest fel in ultimele luni. Cu acestea si cu ajutorul primit, deocamdata, criza macedoneana nu a avansat prea mult spre o solutie de compromis stabil. Tot ce se poate inscrie la pozitiv este o intrerupere a actiunilor teroriste a gherilelor. Din nefericire, reluarea lor recenta este de amploare chiar mai ridicata. Acest lucru trebuie sa provoace o ingrijorare si mai mare, daca, intr-adevar, trupele misiunii KFOR au ermetizat granita cu Kosovo asa cum a fost promisa de NATO in repetate randuri. Daca este asa, atunci inseamna ca gherilele albaneze au chiar pe teritoriul macedonean resurse umane pentru completarea brigazilor (!) si cantitati corespunzatoare de arme si munitii. Prin formarea Guvernului de unitate nationala, actuala coalitie aflata la putere doreste atragerea Partidului Prosperitatii democratice (albanez), alaturi de mai moderatul mare partid albanez DPA, care era parte a coalitiei si la izbucnirea luptelor. Este de asteptat ca si opozitia macedoneana social-democrata sa adere la coalitia puterii. Prima zi a negocierilor pentru formarea Guvernului de unitate nationala a rezolvat principalele probleme, a declarat Georgievski, dar optimismul sau este contestat de tacerea liderilor de partid. Adevarul este ca sperantele de solutionare rapida a crizei raman extrem de firave si poate tocmai de aceea incercarile de lichidare a ei trebuie continuate cu orice pret. Pentru ca, dincolo de toate, se afla adevarul situatiei de ansamblu, apreciata mai mult decat sumbru de secretarul general al NATO: -Macedonia se afla pe marginea prapastiei-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.