Home Comunicate MAE salută înființarea unui Fond ONU pentru finanțarea juriștilor stagiari ai Curţii...

MAE salută înființarea unui Fond ONU pentru finanțarea juriștilor stagiari ai Curţii Internaţionale de Justiţie

DISTRIBUIŢI

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea, la 14 decembrie 2020, de către Adunarea Generală a ONU, a Rezoluţiei privind înfiinţarea unui Fond ONU de finanţare a programului pentru jurişti stagiari (Judicial Fellows Programme) al Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

România a făcut parte, alături de Regatul Ţărilor de Jos, Singapore, Senegal şi Argentina, din grupul statelor promotoare ale iniţiativei, eforturile depuse de aceste delegaţii asigurând susţinerea a peste 70 de state care au sponsorizat Rezoluţia şi adoptarea documentului prin consens.

Cu prilejul vizitei ministrului Bogdan Aurescu la Palatul Păcii din Haga, sediul CIJ, din data de 9 noiembrie 2020, Preşedintele CIJ a adresat mulţumiri deosebite şefului diplomaţiei române pentru promovarea activă de către ţara noastră a acestei iniţiative.

Adoptarea Rezoluţiei reprezintă o reconfirmare a importanţei demersurilor menite să consolideze cunoaşterea funcţionării CIJ de către jurişti din spaţii geografice şi lingvistice cât mai diverse şi, implicit, a dezvoltării competenţelor în scopul soluţionării paşnice a diferendelor internaţionale.

Programul va fi finanţat din contribuţii voluntare ale statelor şi ale altor actori interesaţi, cu scopul de a facilita participarea tinerilor jurişti din state în curs de dezvoltare la programul de stagiatură al CIJ.

Implicarea României în acest demers se fundamentează atât pe ataşamentul profund al ţării noastre faţă de multilateralism şi faţă de supremaţia dreptului în relaţiile internaţionale, cât şi pe susţinerea constantă a României pentru rolul şi activitatea fundamentale ale Curţii Internaţionale de Justiţie în soluţionarea paşnică a diferendelor. Acest aspect a fost reflectat, printre altele, de recurgerea la jurisdicţia CIJ pentru soluţionarea diferendului privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat în 2009 prin acordarea către România a 80% din suprafaţa în dispută, adică 9700 km2 de spaţii maritime reprezentând unica extindere de drepturi suverane şi jurisdicţie suverană ale României după Marea Unire, respectiv prin acceptarea de către România, în anul 2015, a jurisdicţiei obligatorii a Curţii.

Totodată, consolidarea programului corespunde susţinerii declarate de Curte pentru eforturile de îndeplinire a obiectivului 17 („Pace, justiţie şi instituţii eficiente”) al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, ce vizează promovarea unor societăţi paşnice şi incluzive şi a accesului la justiţie pentru toţi cetăţenii.

Informaţii suplimentare
Demarat în baza experienţei din 1995, prin acordarea de către Facultatea de Drept a Universităţii New York (NYU) a unor burse de stagiu la Curte pentru absolvenţi ai NYU, programul de stagiatură al CIJ a fost dezvoltat în perioada 2002-2015, prin cooptarea altor universităţi interesate.

În 2015, programul a fost deschis tuturor universităţilor dotate cu Facultate de Drept, iar, din 2016, acestea au fost încurajate să prezinte candidaţi în baza unui anunţ publicat pe website-ul CIJ. Începând cu anul 2017, iniţiativa a fost redenumită „Programul pentru jurişti stagiari” (Judicial Fellows Programme), pentru a reflecta mai clar natura activităţii prestate de tinerii jurişti.

Potrivit statisticilor Curţii, dintre cei 193 stagiari judiciari acceptaţi în intervalul 2000-2019, 95% au fost susţinuţi de universităţi din state dezvoltate, iar majoritatea (68%) erau cetăţeni ai statelor din Grupul Europa Occidentală şi altele. În consecinţă, experienţa a demonstrat că obligaţiile financiare impuse universităţilor participante limitează sever accesul candidaţilor provenind din state în curs de dezvoltare.

În dorinţa remedierii dezechilibrului de reprezentare între diversele regiuni ale globului şi ţinând cont, totodată, de respectarea principiilor independenţei şi imparţialităţii instanţei internaţionale, care nu permit abordarea directă de către Curte a unui anumit stat pentru obţinerea unui sprijin financiar sau vărsarea de către statele doritoare a unor contribuţii în beneficiul acesteia, CIJ a propus crearea unui fond cu destinaţie specială al ONU pentru finanţarea programului „Judicial Fellows”.

1 COMENTARIU

  1. Da…. Procedura sorosista de mituire a juristilor incepe inca din fasa profesionala! Asa se obtin fidelizarile pentru infractorul mondial, asa este corupta justitia pe plan mondial, si asa se trece la desfiintarea SIIJ, ca maimutoiul impostor Predoiu n-a reusit-o din cauza opozitiei opiniei publice, dar PeNaLii si USecuReii se vor stradui mai departe, de la cel mai inalt nivel politic si cel mai josnic nivel moral.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.