In tarile dezvoltate, femeile i-au depasit pe barbati in ceea ce priveste nivelul studiilor, fapt care le usureaza drumul catre succes. Sexul delicat este, totodata, mai increzator in sansele de a ocupa locuri de munca mai bine platite decat barbatii, in conditiile in care tendinta deceniilor trecute era ca, in situatia in care femeile si barbatii ocupau locuri de munca similare, acestia din urma sa primeasca din start mai multi bani. Concluziile au fost dezvaluite de un studiu realizat de OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica).
Peisajul pietei muncii in tarile dezvoltate poate fi descris, in esenta, prin trasgresarea diferentelor dintre continente si culturile lor, care a deschis drumul femeilor, vazute ca o categorie socio-culturala, catre succesul social. Diferenta fata de deceniul trecut este radicala, explica specialistii. Mai mult chiar, rezultatele cercetarii efectuate in 43 de tari indica faptul ca, in perioada anilor *90, urmasele Evei si-au modificat orizontul de asteptare, cerand tot mai multi bani in schimbul eforturilor pe care le implica o anumita slujba. In aproape toate tarile supuse cercetarii, fetele de 15 ani s-au dovedit mai increzatoare ca vor obtine pozitii sau locuri de munca mai bine platite decat baietii de aceeasi varsta. In Marea Britanie, de exemplu, diferenta in procente este de 63 la 51, o mentalitate foarte asemanatoare cu cea care domina mediile feminine in Statele Unite, Japonia, Italia, Spania, Germania, Franta si Australia.
Studiile, cheia succesului
Fenomenul se explica, evident, prin gradul mai inalt de educatie al populatiei de sex feminin in tarile dezvoltate. Pozitia de lider pe care o ocupa femeile in ceea ce priveste nivelul studiilor se explica prin procentul mai ridicat de femei care sunt admise in universitati, ceea ce indica o mai mare aplecare catre studiu a fetelor in perioada liceului. De exemplu, in Noua Zeelanda, 89% dintre fete intra la universitate, in timp ce baietii doar in proportie de 62%. In Marea Britanie, diferenta este de 49 la 41 de procente, iar in Islanda, o tara mica, dar clasata in grupul tarilor dezvoltate, numarul femeilor cu studii superioare este aproape dublu.
De numarul tot mai ridicat al femeilor care merg la universitate se leaga, potrivit specialistilor, si succesul tot mai evident al sexului delicat in mediile academice.
De ce raman, totusi, barbatii in urma in tarile dezvoltate? Specialistii explica fenomenul prin gradul mai scazut de adaptabilitate al tinerilor de sex masculin la schimbarile din mediul familial. Fetele reusesc mai usor sa se decurce singure, in timp ce baietilor le este mult mai greu sa mearga inainte daca nu se bucura de suportul familiei.