Sute de mii de pelerini au asistat ieri, in piata Sf. Petru de la Vatican, la beatificarea Maicii Tereza de catre Suveranul Pontif, ceremonie apreciata drept unul dintre marile evenimente ale catolicismului.
Alte cateva mii de persoane au marcat evenimentul la Calcutta, India, unde faimoasa calugarita, intemeietoare a Ordinului Misionarelor Caritabile, si-a petrecut peste sase decenii din viata in ajutorul celor bolnavi, saraci si muribunzi. Ea a murit in 1997, la varsta de 87 de ani, dupa ce castigase Premiul Nobel pentru Pace, in 1979.
Beatificarea Maicii Tereze survine la numai cateva zile de la sarbatorirea, tot in Piata Sf. Petru, a 25 de ani de la instalarea in scaunul de la Vatican a Papei Ioan Paul al II-lea, la 83 de ani, suferind din cauza artitrei si a bolii Parkinson.
Beatificarea a fost posibila datorita atestarii unui miracol atribuit Maiici Tereza – vindecarea unei femei diagnosticate cu o tumoare maligna la stomac. Unele voci sustin insa ca nu a fost vorba despre un miracol, beatificarea realizata de Ioan Paul al II-lea facand astfel obiectul unor controverse destul de aprinse. Cu atat mai mult cu cat Papa, un mare admirator al muncii de o viata a Maicii Tereza, a acordat o dispensa permitand initierea procedurii de beatificare la doi ani dupa moartea acesteia. In mod normal, termenul minim de asteptare este de cinci ani.
Criticile au venit in general din partea acelora pe care popularitatea uriasa a Maicii Tereza nu i-a impiedicat sa o acuze de promovarea unui catolicism radical si atitudine dictatoriala in randul ordinului, care a ajuns, de la 12 calugarite la inceput, la circa 4.500 in prezent.
O alta controversa – privind nationalitatea Maicii Tereze – opune Albania Macedoniei. Maica Tereza s-a nascut la Skopje, actuala capitala a Macedoniei, din parinti albanezi, in 1910, cand ambele state balcanice erau parte a Imperiului Otoman.