O provocare politica pentru presedintele american George W. Bush care intra peste mai putin de doua luni in an electoral si, totodata, o victorie comerciala a UE, sanctiunile europene pentru exporturi SUA in valoare de 2,2 miliarde de dolari se vor traduce, incepand cu jumatatea lui decembrie, in cresterea cu pana la 100% a preturilor la textile, precum celebrii blugi de peste Ocean, lenjerie intima, camasi si bluze, citrice, legume si nuci din Florida si California, motocicletele-legenda Harley Davidson si alte produse (papetarie, mobila, jocuri video).
Statele Unite mai au la dispozitie putin peste 30 de zile pentru a renunta la taxele vamale de pana la 30% impuse in ianuarie anul trecut importurilor de otel, declarate ilegale, potrivit normelor internationale, de Organizatia Mondiala a Comertului si care reprezinta punctul de plecare al -santajului- european, cum sunt numite la Washington sanctiunile-replica decise de Bruxelles, cele mai mari din istoria organismului. Acestea vor intra in vigoare la 15 decembrie, in cazul in care SUA urmeaza politica actuala.
Surse din capitala americana au criticat decizia OMC, argumentand ca taxele marite constituie o solutie de protejare, refacere si consolidare a industriei siderurgice a SUA, care traverseaza o perioada dificila. Casa Alba a informat ca, desi nu este de acord cu verdictul OMC, va studia dosarul cu atentie si va lua o decizie ulterioara.
Hotararea este insa extrem de dificila pentru presedintele Bush. Daca renunta la taxe, acesta se poate astepta la o puternica lovitura din partea producatorilor de otel si a sindicatelor, carora li s-au promis trei ani de protectie. Or, sprijinul acestora este foarte important in state-cheie precum West Virginia, Pennsylvania si Ohio. Daca, in schimb, liderul american decide sa continue batalia comerciala, potrivit listei europene, atent alcatuite, vor avea de suferit companii din acele state (Florida, California sau cele din sud) care beneficiaza de un cuvant greu la prezidentialele din noiembrie anul viitor. In plus, unele critici la adresa Casei Albe au fost formulate de industria prelucratoare, ce foloseste ca materie prima otelul si care acuza cresterea costurilor si diminuarea profitului in ultimul an.
Razboiul otelului este doar una dintre disputele care tensioneaza relatiile SUA-UE si afecteaza performantele economice de pe ambele maluri ale Atlanticului. Uniunea Europeana a amenintat cu noi sanctiuni impotriva Washingtonului, incepand din primavara viitoare, in cazul in care nu renunta la scutirea de taxe vamale pentru o serie de exportatori americani. Dar si reciproca este valabila: Organizatia Mondiala a Comertului analizeaza in prezent o plangere din partea Statelor Unite potrivit careia Europa blocheaza importul de produse modificate genetic, in timp ce SUA au impus deja sanctiuni pentru interdictia europeana asupra carnii de vita de la acele animale a caror dezvoltare este stimulata cu hormoni de crestere.
In disputa otelului, UE a fost sprijinita de Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Elvetia, China, Noua Zeelanda si Brazilia. La randul lor, aceste state ar putea dispune aplicarea de sanctiuni asupra produselor americane daca taxele aplicate importurilor de otel raman valabile.